Yaşam

0-2,5 yaş grubu bebeklere yüzme dersi…

Beden Eğitimi Öğretmeni ve aynı zamanda Bebek Yüzme Antrenörü Gülhan Çaparoğlu, İskenderun’da bir ilke imza atarak, 0-2,5 yaş grubu bebeklere yüzme dersleri vermeye başladı.

Bebeklerdeki yüzme refleksinin 1 yaşına kadar sabit kaldığını ve sonra kaybolduğunu hatırlatan Çaparoğlu, bu anlamda, bebeğin kırkı çıkar çıkmaz yüzdürmeye başlamanın çok büyük faydası olduğunu söyledi.

 

Kendisinin aslında Beden Eğitimi Öğretmeni olduğunu, voleybol ve tenis antrenörlüğü yaptığını kaydeden Çaparoğlu, anne olduktan sonra bebeklerin yüzme öğrenmelerinin onların gelişimine yaptığı katkıyı düşünerek bu işe yöneldiğini anlattı.

 

Bebeklerin olabildiğince erken suyla tanışmalarının büyük önem taşıdığını ifade eden Çaparoğlu; “Benim üç buçuk yaşında bir kızım var, bu işe de onun doğumu ile başladım. Sudan korkmamasını, banyoda rahat zaman geçirmesini sağlamak istedim. O yüzden araştırmalara girdim ve bebek yüzmesini fark ettim. Daha sonra araştırmaya başladım, sevgili Hocam Tatyana ile tanıştım, kurslarına gittim ve ardından burada bu işe başladık. Beden eğitimi öğretmeniyim, voleybol ve tenis Antrenörlüğü yapıyorum sonrasında da yüzme ile başladık, bebek spa eğitmenliğim de var, burada devam ediyorum. Şu anda yüzmede 4 bebeğim var, çok yeniyiz çünkü, ama spa da sayımız oldukça fazla” diye konuştu.

 

Yüzme bebeğin gelişimi açısından çok etkili olduğunun altını çizen Çaparoğlu “Şiddetle tavsiye ediyorum. Onun dışında çok küçük yaşlarda başlamak, bebeğin kırkının çıkmasının hemen ardından başlamak çok daha etkili. Çünkü biliyorsunuz bebekler anne karnında da suyun içindeler ve buna çok hazırlar. Yüzmeye, nefes tutmaya çok hazırlar, biz de bunları açığa çıkarıyoruz teknikleriyle. 0-5 yaş arası alıyorum ama şu an için küçük havuzumuz var, iki buçuk yaşa kadar alıyorum, havalar ısınınca büyük havuza geçeceğiz ve 5 yaşına kadar çocuklarımızı alabileceğiz” dedi.

 

Suyun bebeklerin sağlığı açısından faydalarından da söz eden Çaparoğlu; “Suyun bebekler için çok büyük önemi var. Yerçekimi olmadan, bebeğin bedeninin herhangi bir kuvvete maruz kalmadan, hareket ettiği bir yer su ve anne karnında da suyun içinde oldukları için daha rahat hissediyorlar kendilerini. Bebeklerde yüzme refleksi 1 yaşına kadar sabit daha sonra kayboluyor. Biz bir yaşından önce başlayalım ki bu süreci daha hızlandıralım. Nefes tutma, dalmaları ve daha sonra teknik eğitimlerine kolayca geçelim. Bebekleri zihinsel gelişim olarak çok güzel etkiliyor, nörolojik olarak sinir bağlanmaları, kassal olarak, beden ağırlığı, beden kuvvetinde oldukça etkili oluyor. Nörolojik olarak çok büyük etkisi var, sinir sistemine büyük etkisi var, bağışıklığı güçlendiriyor kesinlikle, kas kuvvetini artırıyor” şeklinde konuştu.