Yaşam

“Arıcı Kışlağı İskenderun ayrıca çok verimli bir bölge”

HAYBİR (Hatay Arı Yetiştiriciler Birliği) Üyesi Mehmet Taştan Amanos dağları ve özellikle de İskenderun’un arıcılık açısından çiçek zenginliğine işaret ederek bir kovandan yıllık 15-20 kg bal ve polen alınabildiğini söyledi.

İskenderun arıcılığının çok farklı özellikler barındırdığının altını çizen HAYBİR Üyesi Mehmet Taştan “Sahile çok yakın olması Amanos dağarının çiçek zenginliği, arıların gelişimi ve çoğalması, bal miktarı konusunda çok etkin bir yerdeyiz. İskenderun bölgesine Türkiye’nin çok çeşitli yerlerinden, daha çok doğu illerinden arı kışlatmak için gelirler. Ayrıca poleni bol olması ve arıların güzel gelişmesi her zaman cazip hale getirmiş, arıcıları devamlı çekmektedir buraya. İskenderun farklı bir yer, iklimi havanın güzel, yumuşak olması arıların gelişimini çok daha hızlı sağlıyor” dedi.

KALİTESİ YÜKSEK DEĞERİNDE SATILMIYOR

Türkiye’de olduğu gibi İskenderun’da arıcılık istenildiği boyutta olmadığına da dikkat çeken Mehmet Taştan “Nedeni bu kadar boş alanlar var, buralar bal ormanlarına çevrilebilir. Bal nektarları bitkileri ekilebilir. Bunlar ülkemiz için, ülkenin kazanımı için daha güzel olacaktır. İlkbaharda beşinci aylarda daha çok maydanoz balı olur, daha sonra kekik (zahter) bitkileri çok çeşitli olur. Salgı balı çok olur burada, meşe balı, ona benzer çiçek çeşitlerimizde olur. Bunları kendi bölgemizde tüketiyoruz, Türkiye genelinde satışını yapıyoruz. Buranın kalitesi sadece nem oranı yüksek olmasından dolayı bal biraz ince olur, fakat kaliteli çok kıymetlidir. İskenderun balı ülkemizde şimdiye kadar bal değerinde satılmadı. Ama bundan sonra çok daha iyi olacak, değerinde satılacağına inanıyorum. Arıcılıkta çok kullanılıyordu ancak fiyatların yükselmesi, kullanımı azalttığı için balın kalitesini de arttırdı. Şimdi her arıcı arısına şeker veremiyor, bu güzel bir olay” diye konuştu.

GENEL ANLAMDA SIKINTILARIMIZ VAR

Arıcılığın genel anlamda sıkıntılarının bulunduğunu vurgulayan Mehmet Taştan şunları söyledi: “Mesela yer bulmakta çok zorlanıyoruz, arılar en çok üst üste indiriliyor. Bu bölgede bir birlerini yağmalamaya gidiyorlar. Tabi ki de bunların çalışmaları yapılması gerek. Ben HAYBİR (Hatay Arı Yetiştiriciler Birliği) üyesiyim, başkanımız bu konuyla ilgili çok çalışmalar yaptı. Az da olsa yıllık kovan başına verilen devletin bir desteği var, az da olsa arıcının elinden tutuyor ama yeterli mi? Hayır, yeterli değil. Mesela şeker çok pahalandı, kışın ve ilkbaharda mutlaka arılara bakım, için yavrulaması için çoğalması için şeker ve şerbet vermemiz gerekiyor. Arıcılarımız bu sene çok zorlanacak böyle giderse. Bizim birliğimiz iki defa arıcılara şeker dağıttı ve devamını bekliyoruz.”

POLENİ  ARI SÜTÜ ZENGİN BÖLGE

Maydanoz balı için patent almaya çalıştıklarını, fakat çok erken donma yaptığı için bu balın pek cazibesinin olmadığına vurgu yapan Mehmet Taştan “Fakat Türkiye’de çok kıymetli bal olduğunu biliyoruz, bütün Türkiye bunu biliyor. Polen yönünden çok zengin bulunduğumuz bu bölge. İddia ediyorum Türkiye’de kovan başına 20 kg polen alınan belki de bir bölgemiz yoktur ama bizim İskenderun’da bu var. Biz iki-üç ay içerisinde her kovandan 20 kg polen alıyoruz, polen de çok kıymetli günümüzde. Arı sütü bambaşka bir olay, burada onlarla ilgili çalışmalarımızda var. Arıcı arkadaşlarımız bu işleri öğrettik, ana üretim, arı sütü, polen üretimi İskenderun’da çok güzel duruda. Bal olarak düşünürsek kovan başına 15-20 kilodan aşağı düşmüyor, 20-30 kiloyu da buluyor zaman zaman. Elbette mevsime, cinsine, gücüne göre değişiyor. Fakat polen garanti, İskenderun’da her yıl kovan başına biz 10 ve 20 kg polen alıyoruz. Her kovandan” şeklinde konuştu.