Ekonomi

Arsuz ilçesi Üretimde Lider

Hatay Tarım Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Hatay’ın pazı üretiminde 72 lik üretim ile Türkiye birincisi olduğunu belirtti.. Uzmanlar Pazının sağlık açısından çok önemli vitaminleri içerdiğini söylediler.

Hatay Tarım Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, en fazla üretim yapan ilçenin Arsuz olduğunu onu Samandağ  ve İskenderun izlediğini  Pazının hasat dönemi olduğunu ve önemli bir paya sahip olduğunu kaydetti.

Pazı tarlasında geçtiğimiz günlerde inceleme yapan İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, ‘Türkiye pazı üretiminin yaklaşık yüzde 72’sinin gerçekleştiği İlimizde, 3 bin dekar alanda 6 bin tona yakın üretim ile İlimiz, Ülkemizde birinci sıradadır ”diyerek şöyle devam etti:

“ Pazı üretiminde birinci sırayı 2800 dekarlık üretim alanı ile Arsuz ilçemiz alırken, onu takiben Samandağ, İskenderun ve Defne İlçelerimiz izlemektedir. Antakya ilçemiz ise 700-800 dekar alanda Maşuklu, Güzelburç ve Büyük Dalyan Mahallelerinde pazı üretimi yapmaktadır.

Pazı üretimimiz 2020 yılında 5 bin tonu geçmişken; 2021 yılında 3.054 dekar alanda 6 bin tona yaklaşmıştır. İlimizde pazı üretim alanı ve dekara aldığımız verim her yıl artmaktadır. Hasadın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni eder, üreticilerimize bol bereketli kazançlar dilerim.’

PAZININ FAYDALARI

Ispanağa benzemesiyle çokça karıştırılan ancak birbirinden farklı olan besin türüdür. Yemeklerimizde çokça kullandığımız pazı, tam bir vitamin deposu. Pazı, A, C, K ve E vitaminleri barındırarak insan vücudunun ihtiyaç duymuş olduğu besinleri karşılıyor. Bu nedenden dolayı insan sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Pazı özellikle hamile anne adaylarının en çok ihtiyaç duyduğu folik asit bakımından zengindir.

Pazının Faydaları Nelerdir?

Saç ve cilde, hamilelikte, bebeklerde birçok alanda pazının faydaları ön plana çıkıyor. Pazının içerisindeki zengin vitamin ve mineraller hastalıkların tedavisinde önemli bir yer alıyor. Pazının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Pazı kemikleri güçlendirir.

Şeker hastalığına iyi gelmektedir.

Kanserden koruyucu özelliği vardır.

Göz sağlığı için yararlıdır.

Pazı saçları canlandırır ve korur.

İdrar söktürücüdür.

Kansızlığa iyi gelir. Ayrıca kırmızı kan üretimini destekler.

Pazı idrar yolu iltihabına iyi gelir.

Öksürük sorunu yaşayan kişilere çaredir.

Kan şekerini düzenler.

Sindirim sistemini çalıştırır.

Hazmı kolaylaştırır.

Pazı kabızlığı önler.

Unutkanlığa iyi gelir.

Pazının demir eksikliğini önleyici etkisi vardır.

C ve K vitamini açısından zengindir.

Kalp krizi riskini önler.

Depresyona iyi gelir.

Pazı halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir.

İştah açıcı özelliği vardır.

Böbrek ve Dalak ağrılarını önler.

Pazı Suyunun Saça Faydaları

Pazıyı sadece bitki olarak değil aynı zamanda suyunu da tüketebilirsiniz. Pazı suyu çok faydalıdır. Pazının içeriğindeki vitaminler saçın beslenmesini, canlanmasını sağlar. Ayrıca saç dökülmesini önler.

Pazının Bebeklere Faydası

Pazının mineral ve vitamin açısından zengin olduğunu söylemiştik. İşte bu besin değerleri bebeklerde gelişim için faydalıdır. Pazı bebeklerin beyin gelişimini destekler. Kemik gelişimine destek olarak kemik sistemini sağlamlaştırır. Pazı ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.

Gebelikte Pazı Faydaları

Gebe olan kadınların bazı vitamin ve ilaçları düzenli olarak kullanmaları gerekir. İşte bunlardan biri folik asit. Pazı folik asit açısından zengin bir besin türüdür. Anne adayları hamilelikte pazı tüketimi yapabilirler. Fakat aşırı pazı tüketim anne ve bebeğe zarar verebilir. Ayrıca anne ve bebeğin gelişimini destekler. Vücutta demir eksikliği gibi sorunların önüne geçer. Gebelikte pazı yemek bu yüzden çok önemlidir. Pazıyı günlük belirli miktarda tüketebilirsiniz.

Pazının Zararları Var Mı?

Pazı bitkisinin faydalı yanlarıyla beraber zararlı olan tarafları da vardır. Toprağa yakın şekilde yetişen bitki olduğu için yüksek metal içerir ve kirli olabilir. Pazıyı bu şekilde tüketim, insan vücudunda toksik etkisi bırakabilir. Bilindiği üzere bu da insanlar için zehirleyici bir durumdur. Pazıları iyice yıkamalıyız.