Yaşam

Ayakkabı tamiri ve boyacıları zamlardan dertli!

Boyacılar Parkında bulunan İskenderun Belediyesi Lostra Salonunda, ‘ayakkabı boyaması ve tamirciliği’ mesleğini sürdüren esnaflar, işlerin azlığından, boya ve tamir işlerinde kullanılan ürünlere gelen zamlardan şikayet etti.

Sosyal güvenceleri ve sabit bir gelirleri olmadığını, yazın sıcakta, kışın soğukta tezgâhlarını açmaya devam ettiklerini ifade eden esnaflar, yetkililerden yardım istedi.

Boyacılar Parkında tezgah açan esnaflardan Doğan Kasal işlerin durgun geçtiğini, ayrıca her şeye de zam geldiğini belirterek “Aldığımız bir malı aynı fiyata bir daha alamıyoruz. Sigortamız yok, başka bir gelirimiz yok, bir güvencemiz yok, yetkililerden bize yardımda bulunmalarını bekliyoruz. Şu soğukta geliyoruz çoluğumuz çocuğumuz var, başka bir gelirimiz yok. Vatandaşlarımız da haklı bu pahalılıkta ayakkabı boyatamıyorlar. Belediyemizden Allah razı olsun, güzel kapalı bir yer yaptılar bize. Geçmiş belediyelerimize şimdiki belediyemize teşekkür ediyoruz. Başkanlarımızı Allah başımızdan eksik etmesin, soruyorlar bir sıkıntınız var mı diye ama işte seçimden seçime geliyorlar. Eve siftahsız gidiyoruz, yetkililerden yardım bekliyoruz şu kış günlerinde bize yardım etsinler. Kullandığımız malzeme fiyatları da çok zamlandı, dolar düştü ama fiyatlar düşmedi” diye konuştu.

Malzeme fiyatlarına gelen zamlardan dolayı çok dertli olduklarının altını çizen Mevlüt Yanık da “Daha siftah yapamadık. İşler çok düşük, gelirimiz yok, bu soğukta burada oturuyoruz. Geçen seneler işlerimiz çok iyiydi. Geçen sene ile bu sene arasında malzeme fiyatları neredeyse 100-150 yükseldi. 3 TL’ye aldığımız boyayı 20 TL’ye alıyoruz, cila 30 lira oldu. vatandaşlar ucuza gelsin diye ayakkabıyı evde boyuyorlar ama bazen bozuyorlar. Sabah bir ayakkabı geldi normal boya vurmuş sonra bize getirdi, temizledik. Yırtıldığı zaman insanlar çöpe atıyor ayakkabıyı ya da öyle giyiyor. Yapıştırma yapacak diktirecek, geliyor fiyatını soruyor, yüksek geldiği için geri gidiyor. Önceden yapıştırıyorduk, para almıyorduk, önemi yoktu. Ama şimdi bir yapıştırıcı 20 lira olmuş. Fiyat söylediğimiz zaman müşteri geri kaçıyor, biz mağdur oluyoruz” şeklinde konuştu.

Artan fiyatların insanları ikilemde bıraktığını vurgulayan esnaflardan Sıtkı Sevenler de şunları söyledi: “İnsanlar ‘tamir mi yaptırsam, yeni mi alsam’ şeklinde kararsızlıklar yaşıyorlar. En kötü bir ayakkabı 500-600 lira oldu ama şu an dengesizlik var malzeme fiyatları da aşırı yükseldi. Müşteri ne yaptırmada, ne de yenisini almada karar kılabiliyor. Abartılı ve agresif bir durum var ortada. 500-600 lira bir ayakkabı ama alt taban da 150 lira, bir de işçiliği, ilacı, malzemesi var. Bu tür dengesizlikler çok şu an. İnsanların alım gücü çok zayıfladı, ekonomik yönden aşırı derecede zorluk çekiyorlar. Ölçüyorlar, biçiyorlar, karar veremiyorlar. Kış aylarında, yaza nazaran daha iyi işler. Kışın bot, ayakkabı giyiliyor, yırtılıyor, açılıyor, sökülüyor, boyası çabuk gidiyor o yüzden kışın yaza nazaran biraz daha iyi oluyor işler”