Gündem

AĞIR: ‘‘KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SESSİZ KALMAK, ŞİDDETE ORTAK OLMAK DEMEKTİR’’

Arsuz İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağır, kadınların toplumsal yapıdaki önemine dikkat çekerek, kadına yönelik artan şiddetin toplumsal barışı da olumsuz etkilediğini belirtti. 

Başkan Ağır, kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel biçimde algılandığını belirterek, “Kadına yönelik şiddet günümüzde bilinen hali ile yalnızca fiziksel şiddet değildir. Psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet de bu kapsama girmektedir” dedi.  

Kadınların en çok maruz kaldığı şiddet türünün psikolojik şiddet olduğuna da dikkat çeken Ağır, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; 

ARİAD olarak, kadına yönelik şiddete sessiz kalmanın, şiddete ortak olmak anlamına geldiğine, mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam etmesi ve bu süreçte tüm kesimlerin sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz. 

Şiddetle baş edebilmek için çok yönlü müdahaleler gereklidir. 

Kadına yönelik şiddeti önlemede ve gerçekleşen şiddet türleri ile baş etmede öncelikle cinsiyet eşitliğini temel alan toplumsal duyarlılık oluşturulmalı, bu konuda bireysel ve toplumsal farkındalık ve sorumluluklar arttırılmalıdır. Şiddet gören kadınlara gereksinimleri doğrultusunda yasal ve psikososyal destek sağlayan kurum ve organizasyonlar oluşturulmalıdır. 

Kadına yönelik şiddeti önlemek adına yapılması gereken ilk şey; toplumsal farkındalığın geliştirilmesi. Kadının insan haklarından yararlanmasının önünde hiçbir engel kalmamalı. 

Şiddetle mücadele, toplumun her katmanında ortak ve kararlı bir şekilde yürütülmeli. 

Ayrıca Elektronik Kelepçe, KADES ve benzeri teknolojik uygulamaların yaygınlaştırılması sağlanarak kullanımları hakkında bilgilendirici videolar, görseller hazırlanmalı, tanıtımlar yapılarak kesintisiz şekilde topluma bilgi verilmelidir. 

Şiddete maruz kalmış kadınlar için güvenli, kolay ulaşılabilir, her zaman sığınabilecekleri kurumlar oluşturulmalıdır. Gerekli tedbirler alınarak şiddet failinin uzaklaştırılması ve mağdur kadının kendisini güvende hissetmesi sağlanmalıdır. 

Cezalar caydırıcı olmalıdır. 

Ancak çoğu zaman kadınları korumak için sadece mağduriyetlere odaklanmak ve şiddet faillerini uzaklaştırmak yetmiyor. Fail, uzakta olsa dahi mağdura yaklaşmanın bir yolunu buluyor ve şiddet kullanmaya devam ediyor. Bu ise ne yazık ki çoğu zaman geri dönüşü olmayan üzücü sonuçlara yol açıyor. 

Problemin kökenine inebilmek ve şiddet sarmalını kırabilmek için faillerle de iletişime geçilmesi, psikolojik tedavi almalarının sağlanması çok önemli. Bu programlar devletin öncülüğünde uzmanların, üniversitelerin ve STK’ların desteği ile gerçekleştirilebilir. Özellikle yeniden şiddet gösterme riski yüksek olan failler hem rehabilite edilmeli hem de öfke kontrol programlarına katılmaları sağlanmalıdır. Bu programların ülke genelinde yaygınlaştırılması hayati öneme sahip. 

Kadınlar İçin Şiddetten Arınmış Bir Dünya Umut Ediyoruz 

Bu noktada, kadınlarımıza destek olmak ve onların yanında olduğumuzu hissettirmek adına şuna dikkat çekmek istiyorum; biz hukukun üstünlüğüne inanan bir milletiz, devletin halkımızı yasalarla koruma altına alma yükümlülüğünün farkındayız. Cezalar caydırıcı olmalıdır. Bizler de her zaman bu yasaların doğru uygulanıp uygulanmadığının takipçisi olacağız. ARİAD olarak; kadınlar için şiddetten arınmış bir dünya umut ediyoruz’’