Sağlık

Bu Baharatları Sofranızdan Eksik Etmeyin

İskenderun Palmiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Boran Kın, sofranızdan eksik etmemeniz gereken altı baharat hakkında bilgilendirmede bulundu.

ALTIN BAHARAT ZERDEÇAL

Zerdeçal, köri baharat karışımına sarı rengini veren bir baharattır. Hindistan’da binlerce yıldır baharat ve şifalı ot olarak kullanılmaktadır. Günümüzde zerdeçal, üzerinde en çok bilimsel araştırma yapılan baharat olarak karşımıza çıkmaktadır. İçeriğindeki kurkumin sayesinde çok güçlü bir antioksidandır. Bağırsak dostu bir baharat olmasının yanı sıra, antioksidan içeriği ile kalp sağlığından beyin sağlığına, kan şekeri kontrolünden, cilt sağlığına birçok noktaya faydalı etki sağlayarak, bedeninin sağlığını yönetmesini destekliyor. Karabiberle birlikte tüketimi ise mevcut etkilerini daha da artırıyor.

TARÇIN

Özellikle tatlıların baş tacı, kokusuyla çoğumuzu büyüleyen tarçın, güçlü bir antioksidan aktiviteye sahiptir. Tarçın kabuğu geleneksel olarak; gaz söktürücü, kabızlık ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır. Özellikle tip 2 diyabet, insülin direnci ve metabolik sendrom üzerine olumlu etkiler göstermektedir. İnsülin hormon duyarlılığını arttırdığı ve açlık kan şekeri düzeylerini azalttığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.

KİMYON

Kimyon, sindirim enzimlerinin aktivitesini arttırarak potansiyel olarak sindirimi hızlandırır. Ayrıca karaciğerden safra salınımını arttırarak bağırsağınızdaki besinlerin sindirimine yardımcı olur.

SUMAK

Doğal ve güçlü bir antioksidandır, toksinleri ve zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Mideyi rahatlatır, hazımsızlığa yardımcıdır. İçerisindeki tekli doymamış yağ asitleri ile de kalp-damar sağlığınız için oldukça kıymetlidir. Yapılan bazı çalışmalar da egzersiz sonrası kas ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Tüm ana yemeklerde, salatalarda, mezelerde baharat olarak kullanılabilir.

KEKİK

Taze, kuru veya yağ formlarıyla sofralarımızda bulunan kekiğin, sağlık üzerine oldukça yararlı etkileri mevcuttur. İçeriğindeki güçlü antioksidanlar sayesinde kanseri önleyebilir ve bazı bakteri türlerini öldürebilir. Ayrıca sindirime yardımcı olup, ülseri önleyici etkileri de mevcuttur.

FESLEĞEN

Fesleğen; stres ve yaşlanma ile ilişkili hafıza kaybını azaltır, kronik stres ile ilişkili depresyonu azaltır, açlık kan şekerini, kolesterol ve trigliserid düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur, hipertansiyonlu kişilerde kan basıncını azaltır. Anti-mikrobiyal özelliği ile diş çürüklerine karşı savaşta iyi bir destekçidir.