Gündem

Diyabet

Hayatı tehdit eden bir hastalık

 Amerika’da Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, teşhis edilmiş ve teşhis edilmemiş diyabetin yeni tahmin rakamı 26 milyon kişi nüfusun yüzde 11,3 ü. Yaklaşık 80 milyonu (yetişkinlerin yüzde 35'i) prediyabet olarak nitelendiriliyor. Eğilim devam ederse, her üç Amerikalı yetişkinden biri 2050 yılına kadar diyabet hastası olabilir. Bizim ülkemizin verileri 2017 verisi 19 yaş üstü diyabet prevelansı  %13.7 düzeyinde.

Bir diyabetik hasta olarak, muhtemelen glikoz izleme, HbA1c ölçümleri, düzenli doktor ziyaretleri ve ilaç ayarlamaları ile durumunuzu takip etme planınız vardır. Kan şekerinizin kontrolünü sürdürmek için bu standart ve kabul görmüş uygulamalar sağlığınız için gerekli görülmektedir.

Ne yazık ki, bunların hepsi yanlış. Hayatınız ve bu tedaviler, diyabetten nasıl kurtulacağınızı öğrenmek yerine kan şekerinizi kontrol etmeye odaklanır. Yeterli glikoz kontrolü olsa bile, diyabetik kalırsanız, hastalık sizi erken yaşlandıracak ve yaşamınızı kısaltacaktır. Dahası, diyabetin nedenlerini ortadan kaldırmak yerine sadece sayılara odaklandığınızda, uzun vadede diyabetinizi daha da kötüleştirebilir.

Tip 2 (erişkin başlangıçlı) diyabetin önlenmesi ve tamamen iyileşmesi mümkündür. Diyabet yaygındır ve sağlığımızı geri almak için pasif bir yaklaşım benimseyemeyiz. Sağlığınızın kontrolünü ele geçirebilirsiniz. Bu sizin ellerinizde!

Kan şekerini düşürmek için kullanılan ilaçların çoğu, zaten sağlıksız olan pankreasınızın üzerine stres uygular. Diyabetinizin geleneksel tıbbi bakım altında kötüleşmeye başladığında özellikle sülfonilüreler ve insülin gibi kan şekerini kontrol etmek için kullanılmakta, bu ilaçlarda kilo alımına neden olmaktadır, ciddi düzeyde retina hasarına makula ödemine neden olmaktadır(2009 yılında bilimsel olarak gösterilmiştir). Pankreası, insülin üretmeye itmenin ve ilaçla daha fazla kilo almanın tehlikeli kombinasyonu, giderek şeker hastası hale geldikçe ek ilaç ihtiyacına neden olur. Bu yaygın ve başarısız yaklaşım, yaşam süresini kısaltır ve kalp krizi riskini artırır. Bel çevrenizdeki her 5 kilo sizin diyabet olmanız demektir.

Amerika'da son otuz yılda üçe katlanan tip 2 diyabetli insan sayısı hızla artıyor. Bunun temel nedeni açıkça artık kabul edilmektedir: Amerika'nın genişleyen bel çizgisi. Yine de doktorlar, diyetisyenler ve hatta Amerikan Diyabet Derneği (ADA), diyabetin birincil tedavisi olarak kilo kaybını teşvik etmekten neredeyse vazgeçmiştir. İlaç kabul edilen tedavidir - genellikle ilacın kendisi daha fazla kilo alımına, semptomların kötüleşmesine ve bireyleri daha diyabetik hale getirmesine neden olsa da. Bu bir kısır döngü yaratır: bir kişi daha diyabetik hale geldikçe daha fazla ilaca ihtiyaç duyulur, dozlar artmaya devam eder ve kişi daha diyabetik hale gelir. Sağlığımıza yanlış yönlendirilmiş bir yaklaşımdır. Bu ilaçlar asla icat edilmeseydi şeker hastalarının çoğu daha iyi olurdu çünkü belki o zaman yaşam tarzlarını ve yeme alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalacaklardı. Diyabetin bireysel ve ulusal düzeyde tersine çevrilmesi ve önlenmesi ilaç gerektirmez, Yaşam tarzınızda bir değişiklik gerektiriyor. Bir ilaç bir ilacı davet eder!

Size gerekli araçları verdiğimizde vücudunuzun kendini nasıl iyileştirebileceğini göreceksiniz. Hakikat  şu ki, vücudunuz sağlıklı yaşam için tasarlanmıştır. Ona iyileşme için doğru biyokimyasal ortamı verin ve mucizevi bir benlik haline gelir. Yüksek besin yoğunluğuna sahip daha fazla ve düşük besin yoğunluğuna sahip daha az yiyecek yediğinizde, sağlığınız önemli ölçüde iyileşir ve diyabetiniz eriyip gider. Çoğunlukla yüksek besinli yiyecekler yediğinizde, vücut daha yavaş yaşlanır ve birçok yaygın hastalığı önlemek ve tersine çevirmek için güçlenir. Vücudunuzda kış uykusuna yatan doğal kendi kendini iyileştirme ve kendi kendini onarma yeteneği uyanır ve devralır ve hastalıklar kaybolur. Yeşil sebzeler, meyveler, fasulye, mantar, soğan, tohum ve diğer doğal gıdalardan oluşan besin açısından zengin bir menü, optimum kilo ve sağlığa ulaşmanın anahtarıdır. Tabii ki, diyabete yönelik hiçbir diyet yaklaşımı, diğer risk faktörlerine dikkat edilmeden başarılı olamaz — bunların başlıcaları hareketsiz bir yaşam tarzı, sigara ve uyku eksikliğidir. Sağlıklı yaşama giden yol, sağlıklı bir yaşam tarzına bağlılık göstermeyi içerir. Egzersiz de çok önemlidir. İyi haber şu ki, ne kadar sağlıklı yerseniz ve o kadar iyi hissederseniz, o kadar çok egzersiz yapmak ve vücudunuzu mümkün olan en iyi durumda tutmak isteyeceksiniz.

Doğru bilgi güce götürür. Yediğiniz yiyeceklerin sağlığınızı ve esenliğinizi nasıl etkilediğini öğrenmek size sağlıklı olma, daha uzun yaşama ve her gün daha iyi hissetme gücü verir. Yüksek besinli bir diyetle yeterli mikro besin ve lif yediğinizde, yiyecek isteklerini bastırır. Şaşırtıcı bir şekilde, doğal olarak daha az kalori istemeye başlarsınız. Bu aşırı yemeye son verir. Fazla kiloluysanız, bu yaklaşım vücudunuz doğal, sağlıklı kilosunu bulana kadar hızla kilo kaybı yaratacaktır. Çoğu insan için, bu diyetle elde edilen kilo kaybı, gastrik bypass ameliyatına rakip olur, ancak risk olmadan.

Sağlığınız diyetinizdeki besin miktarına bağlıdır. Mikro besinler açısından zengin bir diyete besleyici diyet diyorum. Başka bir deyişle, diyetiniz ne kadar yoğun olursa, o kadar sağlıklı olursunuz. Kulağa çok basit geliyor ve öyle. Yeryüzünden gelen sağlıklı, doğal besinler açısından zengin bir diyet yediğinizde, vücudunuza iyileşmesi ve kendini koruması için ihtiyaç duyduğu besinleri verirsiniz. Diyabet, gıda kaynaklı bir hastalıktır ve doğru gıda seçimleri sizi bu yaşamı kısaltan hastalıktan ve buna bağlı tıbbi komplikasyonlardan kurtarabilir, diyabetin en büyük sebebi genetiği değiştirilmiş buğday ürünleridir.

Diyabet çok ciddi bir hastalıktır, Kalp hastalığı, böbrek hasarı ve görme kaybı olarak, yaşamınızı kısaltabilecek ve dünyadaki yıllarınızın kalitesini düşürebilecek sorunlar. Ama buna gerek yok. Cevap basit: besleyici bir diyet yapın ve günlük egzersiz yapın. Her zaman kolay olmayabilir, ancak çaba hayat kurtarıcı sonuçlar verir.

İnsan vücudundaki her hücrenin çalışması için enerjiye ihtiyacı vardır. Vücudun birincil enerji kaynağı, karbonhidrat içeren gıdaların (şekerler ve nişastalar) sindiriminden kaynaklanan basit bir şeker olan glikozdur. Sindirilen gıdalardan elde edilen glikoz, hücrelerimiz için gerekli bir enerji kaynağı olarak kanda dolaşır.

İnsülin, midenin arkasında bulunan bir organ olan pankreastaki beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. İnsülin, hücrelerin dışındaki bir reseptör bölgesine bağlanır ve glikozun girebileceği hücreye bir kapı açmak için bir anahtar görevi görür.Yeterli insülin üretilmediğinde veya kapı artık insülin anahtarını tanımadığında, glikoz hücrelere girmek yerine kanda kalır. Bu nedenle diyabet, glikozun kandan dokulara veya hücrelere aktarılmasından sorumlu olan insülinin nispi eksikliğinden dolayı kan dolaşımındaki glikozun yükselmesidir. Normalde yemek yedikçe ve kan dolaşımında glikoz yükseldikçe, pankreastaki insülin üreten hücreler kan dolaşımındaki glikozun yükseldiğini hisseder. Daha sonra kan dolaşımına vermek için uygun miktarda insülin salgılarlar, glikoz vücudun dokularına girerek kan dolaşımındaki seviyeyi uygun bir aralığa düşürür.

Kan şekeri

125'ten büyük =şeker hastası

110-125 = prediyabet

95-110=ideal değil

Tip 2 veya yetişkin başlangıçlı diyabette, genellikle vücut üretilen insüline yeterince yanıt vermez. Vücuttaki yağ, hücre zarlarını kaplar ve insülin fonksiyonunu engeller. Pankreas yanıt olarak giderek daha fazla insülin üretir, ancak zamanla pankreas ekstra iş yüküyle mücadele ederken sonunda mücadeleyi kaybeder ve doğal olmayan yüksek talepleri karşılayamaz hale gelir. Artan talepler altında insülin üretimi azalmaya başladıkça kan dolaşımındaki glikoz yükselmeye başlar. Her iki durumda da tip 1 veya tip 2, insülin eksikliği veya insülin duyarsızlığı ile kan dolaşımında glikoz yükselir. Yeterince yükselirse, idrarın içine de dökülür. Diyabetin ilk belirtileri arasında sık idrara çıkma, uyuşukluk, aşırı susuzluk ve açlık bulunur.

Vücut, şekeri seyreltmek ve idrarda dışarı atmak amacıyla hücrelerden ve kan dolaşımına su çekerek hiperglisemi adı verilen bir durum olan kandaki tehlikeli derecede yüksek glikoz seviyesini seyreltmeye çalışacaktır. Teşhis edilmemiş diyabetli kişilerin sürekli susaması, bol miktarda su içmesi ve vücut fazladan glikozdan kurtulmaya çalışırken sık idrara çıkması alışılmadık bir durum değildir. Bu, idrarda yüksek düzeyde glikoz oluşturur