Teknoloji

ERP programı nedir?

Şirketlerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için farklı işlevlere sahip departmanlardan oluşan örgütlü bir yapı ihtiyacı bulunur. Birbiriyle etkileşim hâlinde olan departmanlar arasında şirket içi veri ve hareketlerin paylaşılması gerekir. İş akışının fonksiyonel ve kusursuz bir şekilde ilerletilmesi için departmanlar arası paylaşımın hızlı ve sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.

Açılımı “Enterprise Resource Planning” olan ERP kelimesi, ‘’Kurumsal Kaynak Planlaması’’ olarak çevrilir. ERP programı, etkili bir kurumsal kaynak planlaması yapılabilmesi için gerekli altyapıyı oluşturur. Şirket içi verilerin tek bir alana kaydedilmesine olanak tanıyan program, bütünleşik bir sistem oluşturarak bilgilerden yüksek verim elde edilmesini sağlar.

İşlevsel özellikleri bulunan ERP programı ticari işletmeler ve şirketler tarafından kullanılabilir. Program, şirket veya topluluğun ihtiyaçlarına ve kullanım biçimine uygun şekilde tasarlanabilir.

ERP programı ne işe yarar?

Şirket departmanlarına ait bilgilerin tek bir merkeze kaydedilerek, o merkezden yönetilmesini sağlayan ERP programı; özel donanım ve yazılımlardan oluşur. Birden çok yazılım ile oluşturulan sistem, şirket içi süreçlerin aynı sistem üzerinden yürütülmesine olanak tanır.

Tedarik ve üretim gibi çeşitli süreçlerin koordine edilmesini kolaylaştırarak her adımın takip edilmesini ve gerekli durumlarda müdahalede bulunulmasını sağlar. Finansal yönetim gibi şirket faaliyetleri için büyük önem taşıyan işlemlere dair bilgi ve kayıtlar, tek merkezde toplanarak yönetim sürecinin kolaylaşmasına yardımcı olur.

ERP programı insan kaynaklı hataları en aza indirgemeyi hedefler. Faaliyet süreçlerine dair veri kaybını ve hatalı girişi engelleyen program, çeşitli sorunların önlenmesine yardımcı olur. Finansal verilerin de depolanabildiği ERP programı, risklerin azaltılmasını sağlar.

Program farklı modülleri ile şirket içi faaliyetlerin etkin bir şekilde yürütülmesine olanak tanır. Satış ve dağıtım, stok, satın alma, üretim planlama ve kontrol, insan kaynakları, müşteri ilişkileri, satış sonrası hizmet ve proje yönetimi ve finansal yönetim gibi modüllerin bulunduğu ERP programına ihtiyaca uygun modüller eklenebilir ve modüllerde değişiklikler yapılabilir.

Müşteri hareketleri ve sipariş bilgilerinin kaydedildiği ERP programı, sipariş aşamalarının da takip edilmesini sağlar. Satış ve pazarlama yönetimi gibi departmanların strateji oluşturmasına da imkân tanıyan program sayesinde kaydedilen müşteri davranışlarının analiz edilmesi ile şirketlere yardımcı olur.

ERP programı kullanma avantajları nelerdir?

ERP programı kullanmanın pek çok farklı avantajı bulunur. Şirket içi verilerin tek merkezde toplanmasını sağlayan sistem, kurumsal özellik ve ihtiyaçlara uygun şekilde planlanabilir. Kolay arayüzü sayesinde herkes tarafından pratik bir şekilde kullanılabilir.

İnternet bulunan her ortamdan ilgili departmanların personeli tarafından erişim sağlanabilen sistemde bulunan verilere kolaylıkla ulaşılabilir. Gerekli durumlarda kaydedilen veriler de anlık olarak diğer departmanlarla paylaşılabilir. Bu girift yapı sayesinde şirket içi iletişim güçlenir. Ekip içi iletişime katkı sağlayan ERP programı ile verimli bir iş akışı oluşturularak yüksek performans elde edilebilir.