ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) geçtiğimiz hafta sonu tüm ülke genelinde gerçekleştirildi. Üniversiteli adayların farklı yorumlarda bulunduğu YKS’de genel kanının bu sene matematik sorularının daha kolay, Türkçe sorularının ise daha zor olduğu yönde olduğu ifade edildi.
Gerçekleştirilen sınavlarla ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Rehber Öğretmen Bircan Kömürcü; “Her şeyden önce bu sene ortalama baktığımız zaman 3 milyon 250 bin adayın başvurduğunu görebiliyoruz. Bu seneki TYT sınavını baz alacak olursak, ilk göze çarpan Türkçe soruları oldu. Burada paragrafın uzunluğu, dil bilgisinin az sayıda olması ister istemez çocukları çelişkiye düşürdü. Çelişkiye düşürmesi ile birlikte onlara yeteri anlamda süreyi yönetememe durumu yaşattı” dedi.
İlerleyen alanlara bakıldığında, sosyal alanında tarih, coğrafya, felsefe ve din alanına ise soruların biraz daha bilgi ağırlıklı olduğunu gördüklerini ifade eden Kömürcü “Matematik soruları ise geçen seneye göre biraz daha kolay oldu. Ama Türkçe de kaybettikleri yaklaşık 1-1,5 saatlik zaman sıkıntısından dolayı yetiştiremedikleri durumu ile karşı karşıya kaldığımızı söyleyebiliriz. Fen alanında TYT’nin biraz daha kolay olduğu, AYT’nin biraz daha bilgi ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Geçen sene ile kıyasladığımızda, zorlayıcılık noktasında biraz daha orta düzeyde bir sınavla karşı karşıya kaldık. Çocuklarla da konuştuğumda şöyle söylediler; matematikte süreyi yetiştirebilseydik daha iyi şekilde çözülebilirdi. Geometri geçen seneye göre daha kolaydı, her çocuğun çözebileceği soru tipleri vardı. AYT’de ise çocukların dediği şuydu; geçen senekilere göre daha kolaydı!” diye konuştu.
Bu sene biraz daha bilgi ağırlıklı olduğunu, geçen seneye göre ama daha kolay, daha orta düzeyde bir sınav olduğunun altını çizen Kömürcü şunları söyledi: “2020’de yaşanan bir TYT sınav sonucuyla karşı karşıya kaldık mı delirtti bana. Öğrencilere sorduğumda, ‘biraz daha çalışmalıydık’ dedi tüm öğrenciler sınavdan sonra. Onun dışında Türkçe’de kaybettikleri zaman biraz daha onları telaşa düşürdü ve diğer konulara tam anlamıyla bakamadık, yetiştiremedik gibi şikayetler ile karşılaştık”