Sağlık

“Grup terapisiyle tedavi yaygınlaşmalı”

İskenderun Palmiye Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Kübra Kazmacı Kartalkanat, bireysel terapinin yanı sıra grup terapilerinin de bütün dünyada sıkça kullanıldığını, bu tedavinin bölgede de yaygınlaşması gerektiğini söyledi.  

Terapi denilince çoğu kişinin aklına bireysel terapi geldiğini belirten Uzman Klinik Psikoloğu Kübra Kazmacı Kartalkanat, “Ancak bireysel terapilerin yanı sıra grup terapileri de bütün dünyada sıkça kullanılan ve etkisi kanıtlanmış tedavi uygulamaları arasındadır. Uzman bir psikoterapist liderliğinde yürütülen grup terapileri, ortak bir paydada buluşan 8 ila 10 katılımcının bir araya gelerek, dayanışma ve etkileşim içerisinde sorunlarını ele aldığı güvenli bir alan ve bir terapi tekniğidir.  Bazı çalışmalar sorunun yapısına bağlı olarak grup terapilerinin bireysel terapilere göre daha hızlı sonuç verdiğini göstermiştir” diye konuştu.

Dünyada çok yaygın olan bu terapi çeşidinin maalesef bölgede o kadar da yaygın kullanılmadığını ifade eden Kübra Kazmacı Kartalkanat “Pek çok bireyin kafasında bu terapinin uygulanış şekli ve faydaları konusunda soru işaretleri olabilir. Genel anlamda değerlendirildiğinde grup terapisinin çok faydası var” dedi.

Grup terapisiyle destek alanın, yalnız olmadığını fark etmesini sağladığını vurgulayan Uzman Klinik Psikoloğu Kübra Kazmacı Kartalkanat, “Kişiler bazen bir sorunu yaşarken kendilerini yalnız, suçlu, çaresiz hissedebilirler. Bu yoğun duyguları sadece onlar yaşıyormuş gibi düşünmeleri bu duyguların etkisini daha da arttırır. Grup terapilerinde yaşadığı sorunun başkaları tarafından da yaşandığını gözlemlemek, yalnız olmadığını görmek hem sorun ile baş etmede katkı sağlarken hem de soruna dışarıdan bakıp objektif değerlendirmeye, empati kurmaya ve duygularla farklı başa çıkma yöntemleri geliştirmeye olanak tanır. Size benzeyen ne kadar çok insan olduğunu görmek size rahatlık sağlar” şeklinde konuştu.

GRUP TERAPİSİ HAYATIN PROVASI...

Grup terapisini hayatın provası olarak niteleyen Kübra Kazmancı Kartalkanat şunları paylaştı: “İnsan sosyal bir varlıktır. Kendi benliği oluştuğu andan itibaren kendinin dışındakini ‘ötekini’ tanımaya, keşfetmeye başlar. ‘Ben ‘ ve ‘öteki’ arasındaki bu ilişki hayatta kurduğu ilişkileri şekillendirir. Grup terapisi bir nevi mikro dünya gibidir. İnsanlarla kurulan ilişkiler burada da tekrar eder ve bunları fark edip o an çalışmak konusunda çok verimli bir ortam oluşturur.

GRUP TERAPİSİ GÜVENLİ BAĞ SAĞLAR

Bireysel terapilerde sadece terapist ve danışan arasında kurulan bağlar grup terapisinde katılımcılar arasında da kurulur. Bu nedenle terapi ortamında oluşan güvenli bağ terapist olmadan da kişiler arasında devam eder.

GRUP TERAPİSİ DESTEK VERME

VE ALMAYI TEŞVİK EDER…

Yargılanmayacağını bilerek bir paylaşım yapmak ve sonrasında gruptan koşulsuz desteği görmek kişiye iyi gelen, destekleyici bir süreçtir. Katılımcılar kendiler destek alırken diğerlerine de destek verirler. Süreçten fayda sağlayanları görmek kişiye umut aşılarken ‘ben de iyi hissedebilirim’ düşüncesini doğurur. Kendi içerisinde sorunu ile ilgili yetersiz ve çaresiz hissederken, bir başkasına yardım edebilmesi iyileştirici bir etki sağlar. Kişi farkındalığını arttırıp, psikolojik yapısı hakkında bilgi edinir ve diğerlerine de kendi bildiklerini aktarır, farklı bakış açıları sayesinde çeşitlilik sağlanır.

Ryunosuke Satoro’nun da dediği gibi ‘Tek başımıza bir damlayız, ama bir arada okyanus oluruz. Gelin kendiniz için bir adım atın ve grup terapisini deneyimleyin. Farklı konularla açılacak olan grup terapi seanslarımıza herkesi derinden etkileyen ve etkisi hala devam eden deprem konusu ile başlıyoruz, yaraları beraber sarıyoruz. Katılmak isterseniz hastanemiz ile iletişime geçebilirsiniz.”