Yaşam

Hatay da toz duman, yayılım sürdürüyor…

Hatay'ın kent merkezi ve Suriye sınırındaki ilçelerinde etkili olan toz taşınımı sebebiyle görüş mesafesi düştü, park halindeki araçlarda toz birikintileri oluştu.

Hatay, Osmaniye ve Adana kent merkezinde gece saatlerinden itibaren etkisini gösteren toz taşınımı nedeniyle park halindeki araçlar üzerinde toz birikintileri meydana geldi. Hatay’ın kent merkezi ile Suriye sınırındaki ilçelerde Yayladağı, Altınözü, Reyhanlı, Kumlu, Kırıkhan ve Hassa’da toz taşınımı dünden ikindiden itibaren etkili olmaya başladı. Erzin, Dörtyol Payas İskenderun Arsuz ve Samandağ’da da her tarafı toz bulutu sardı. İlerleyen saatlerde gökyüzü kızıllığa büründü. Bazı bölgelerde araçlar farlarını yakarak trafikte ilerlemek zorunda kaldı. Yağmurla beraber gökyüzündeki toz Hatay’ın birçok ilçesinde cadde, sokak kaldırım, balkon, park halindeki araçların üzerleri camları tozla kaplandı.

 

Hassa İlçesine yakın Afrin dağları kum fırtınasını etkisiyle çıplak gözle gözükmez oldu. Hassa’da ki tepecikler dahi görüş mesafesinin dışına çıkmaya başladı. Vatandaşlar, daha öncede meydana gelen kum fırtınalarının en etkilisine bugün rastladıklarını ifade ederek, İnşallah en kısa zamanda kaybolur, temennisinde bulundular. Toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinin de kısmen düştüğü kentlerde insanlar tozla kaplanan araçlarını temizlemek zorunda kaldı.

Türkiye’de Güney illeri ve Doğu Akdeniz’den başlaya toz taşınımı iç Anadolu’ya eş zamanlı yayılımını sürdürüyor.

 

 “Tozlu Kuşak” olarak ifade edilen Afrika, Orta Doğu ve Asya Çöllerinin neredeyse tam ortasında yer alan Türkiye, dünyadaki en önemli iki toz kaynağı olan Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunuyor.  Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin Konya, Karaman, Niğde ve Nevşehir civarları toz taşınımının en fazla etkilediği yöreler olduğu belirtiliyor.  

 

Diğer taraftan kum ve toz fırtınaları, kronik sağlık sorunları bulunanlar ile hamile, yaşlı ve çocuklar için risk oluşturuyor. Kum ve toz fırtınalarının ulaştırma sektörü (hava, kara ve deniz ulaşımını) başta olmak üzere, sosyo-ekonomik hayat üzerinde de olumsuz etkileri bulunuyor. Her yıl çöllerden atmosfere karışan tozların miktarı yaklaşık 2 milyar ton olarak kabul ediliyor. Sahra’dan sonra gelen önemli toz kaynak alanları sırasıyla Ortadoğu ile Orta ve Güney Asya olduğu belirtiliyor.