Gündem

Hatay’da ‘Bilimsel Danışma’ toplantısının sonuç bildirgesi…

Hatay’da On iki üniversitenin katıldığı ‘Bilimsel Danışma’ toplantısından yeniden yapılanmada kurumların ortak çalışması, kent kimliği ve kültürünün korunması, “Planlama Zirvesi” gibi görüşlerin de yer aldığı sonuç bildirgesi yayınlandı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda geçen hafta gerçekleştirilen “İlin deprem sonrası yeniden yapılanmada yenilikçi planlama yaklaşımları; Bilimsel Danışma” toplantısı sonuç bildirgesinde yer alacaklar belirlendi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’in üstlendiği 12 üniversiteden akademisyen ile alanında uzman isimlerin deprem sonrası Hatay’ın yeniden yapılanması konusunda fikirlerini ortaya sunduğu toplantının sonuç bildirgesinde tüm kurumların ortak çalışma gereğine dikkat çekildi.

Katılımcıların, derin bir tarihsel birikimi, kültürel çeşitliliği ve farklı coğrafi ve hatta ulusal oluşumların bulunduğu Hatay’da yaşanan deprem sonrasında yürütülecek planlama çalışmalarında başlangıç noktasının şehrin yapısına uygun olarak; toplulukların barış içinde yaşayabilecekleri mekânsal dili ve simgesel olanakları dikkate alan tasarım yaklaşımlarını bir arada değerlendiren bir planlama modelinin geliştirilmesinde hem fikir oldu.

Ortaya çıkarılan bildirgede planlamanın sağlıklı yapılabilmesi için üniversitelerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşları, merkezi ve yerel kurum / kuruluşlar, özel sektör ve yerel inisiyatiflerin katılacağı, fikirlerini paylaşacağı bir “Planlama Zirvesi” önerildi.

Hatay ekonomisinin yeniden gelişerek güçlenmesi için il ekonomisindeki önemli sektörlerin bölgesel gelişme, entegrasyon ve kalkınma politikaları ile geliştirilmesinin önemine de bildirgede yer verildi. Ayrıca yeniden yapılanma sürecinde il genelindeki doğal ve kültürel varlıkların ekolojik ve kentsel restorasyonun yapılması, kent kimliği ve kültürünün korunmasının gerekliliği de vurgulandı. 

Bildirgede, Hatay ve depremde zarar görmüş diğer illerin yeniden yapılandırılmasında uzun vadeli ve gelecek perspektifi bulunan bir gelişim sürecinde kültürel varlığın korunmasının yararının büyük olacağı ifade edildi.

HBB yetkilileri bildirgede önerilen ‘’Planlama Zirvesi’’ için çalışmalara başlandığını kaydetti.