Gündem

Hatay’da yargıdaki deprem dosyaları açıklandı…

Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, 6 Şubat felaketine neden olan depremle ilgili açılan 22 bin 581 soruşturma dosyasının birleştirilerek 3 bin 533 dosyada değerlendirildiğini açıkladı.  

Hatay'da depremle ilgili 3 bin 522 dosyası var…    

Cumhuriyet Başsavcısı Çelikkol ile birlikte Cumhuriyet Başsavcısı vekili Cüneyt Kerimhan Acer, Cumhuriyet Savcısı Turgay Özkahraman ve Medya İletişim Personeli Bürosu Özge Büyüktaş da hazır bulunduğu toplantı Hatay Adliye Sarayında yapıldı.    

Hatay Cumhuriyet başsavcılığında bir Cumhuriyet Başsavcısı ve 40 Cumhuriyet Savcısının görev yaptığına aktaran Çelikkol “Cumhuriyet başsavcılığınız tarafından 2023 yılında 41.875 adli olaydan dolayı soruşturma başlatılmış ve 33.907 soruşma dosyası karara bağlandı. Terör ve örgütü suçlardan 2023 yılında 176 dosya gelmiş ve devirlerde birlikte gelen dosyalarda 515 dosya karara bağlanmıştır. 6 Şubat ve sonrasında meydana gelen depremlerde en çok etkilenen ilimiz Hatay olmuştu. Hatay Cumhuriyet başsavcılığınca yapılan çalışmalar sonucunda deprem suçları soruşturma bürosunda 22 bin 581 soruşuma dosyası açılmıştır. Yapılan inceleme ve tespitler sonucunda bina bazlı değerlendirilerek birleştirmeleri yapıldıktan sonra 3.522 dosyaya dönüştürülmüştür” dedi.

Hatay’da depremle ilgili 3.522 soruşturma dosyası oluşturulduğunun altını çizen Başsavcı Çelikkol “Hatay ilim merkezinde 17.611 insanımız depremde vefat etti. Bu kapsamda yapılan ölüm işlemleri neticesinde ilk etapta 2018 kişinin kimlik bilgileri tespit edilememişti. Ancak gerçekleştirilen tahkikatlar dahilinde biyolojik örnek verin 708 kişi ile birlikte yapılan inceleme ve tanık beyanları ile DNA parmak izi ve fotoğraf eşleşmesi ile 1825 kişinin kimlik tespiti yapılarak yakınlarına teslim edilmiştir. Vücut bütünlüğü bozulmamış ve vücut bütünlüğü bozulmuş toplam 193 cenazenin DNA örnekleri alınmış ancak eşleşme yapılamadığından yakınlarına teslim edilememiş, yakınlarına ulaşamıyor. DNA örneği veremeyen kişiler eğer varsa ilgili kişilerin ikamet ettikleri en yakın adliye başvurarak DNA incelemesi ve biyolojik örnek alınması için müracaat etmeleri gerekmektedir” diye konuştu.

YIKILAN BİNALARIN ÜÇTE BİRİ RUHSATSIZ!

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan deprem soruşturmaları neticesinde 2601 bina ile ilgili soruşturma dosyası düzenlendiğini aktaran Başsavcı Çelikkol “Cumhuriyet Savcısı başkanlığında bilirkişi heyetlerince olay yeri inceleme yapılmıştır. Vefat olayı gerçekleşen Hatay'da toplam 1759 bina Cumhuriyet başsavcılığınızca soruşturmaları devam eden ve depreme konu dosyalardan 975 binanın ruhsatsız yapı olduğu tespit edilmiştir. Yani aşağı yukarı depremde yıkılan binaların üçte biri yaptığımız tespitlere göre ruhsalız yapı olduğu anlaşılmıştır. Soruşturma süreci kapsamda Antakya ve Defne belediyelerinde bina ruhsatı dosyalarının kaybolmaması için Cumhuriyet başsavcılığımızca Antakya ve Defne’deki tüm ruhsat dosyalarına el konulmuştur. Vefat olayı gerçekleşen binalara ait Antakya Belediyesi'nde 1370 adet, Defne Belediyesinden 231 ruhsat dosyası Cumhuriyet başsavcılığımızca taramaları yapılarak UYAP ve CD ortamına aktarılmış olup söz konusu tüm dosyalar emanet büromuzda muhafaza edilmektedir” şeklinde konuştu.

Başsavcı Çelikkol, 6 Şubat 2003 tarihinden itibaren yıkılan binaların yapımından sorumlu olan 113 şüpheli şahsa yönelik Cumhuriyet başsavcılığının talebiyle 166 tutuklama işlemi yapıldığını söyledi.

Deprem soruşturmaların Hatay merkezde ölümünü tüm binaların inceleme ve tespit işlemi kalmadığını da sözlerine ekleyen Başsavcı Çelikkol şunları söyledi: “Yıkılan binalarda Cumhuriyet Savcısı, inşaat mühendisi, jeoloji mühendisi, Mimar ve teknik personel ile birlikte kolon kiriş ve perde betonlardan incelenmek üzere tek tek numuneler almıştır. Binalardan alınan numunelerin beton ve demirin malzeme ve kalite ölçümü için laboratuvarlara gönderildi. Laboratuvarlar sonuçları geldikten sonra belediye ruhsat dosyasındaki belgeler ile birlikte dosyalar gönderilmiştir. Bu süreçte 14 üniversite ile işbirliği yapılarak soruşturma dosyaları ve ilgili binaların bilirkişi heyetlerince alınan karot ve demir numunelerin incelenmek üzere gönderilmiştir. Üniversite heyetlerinde çalışmakta olan ve Hatay Cumhuriyet başsavcılığının dosyalarına bakan 28 Profesör Doktor öğretim üyesi, 10 Doçent doktoru öğretim üyesi, 21 Doktor öğretim üyesi, 29 araştırma görevlisi, beş öğretim görevlisinden oluşan 14 üniversitede görev yapan toplam 93 öğretim üyesi ve öğretim görevlisi tarafından söz konusu. Hatay'da 1055 bina soruşma dosyasında bilirkişi raporu düzenlemesi için görevlendirilmiştir. Vefat olayı gerçekleşen 1055 adet binaya ilişkin soruşturma dosyaları, kusur tespiti amacıyla şu anda bilirkişiler inceleme yapılmak üzere uzman heyetlerin bulunduğu üniversitelere bu dosyalar gönderildi.”