Aslen Hataylı olan PAVO Grup Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alper Özbilen'in daveti üzerine İstanbul’daki şirketin konuğu olan Rektör Prof. Dr. Depçi ile Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Kumruoğlu; aralarında yapılacak işbirliği ve çalışmaları istişare etti.
PAVO Grup Yönetim Kurumu Başkanı Dr. Özbilen Türkiye’nin en büyük zenginliğinin insan kaynağı olduğuna işaret ederek “Türk mühendislerce üretilen teknoloji ürünleri son dönemde uluslararası alanda büyük ilgi uyandırmaktadır. Bugün batıda Türk araştırmacı ve mühendislerinin olmadığı büyük bir laboratuvar veya uluslararası şirket neredeyse yok” dedi.
Üniversitelere de Sektöre de büyük görevler düştüğünün altını çizen Dr. Özbilen “Biz de hem doğru insan kaynağına erişim hem de uzman yetiştirme sorumluluğu ile hareket ediyoruz. Dünyanın neresinde olursa olalım Hatay’ın gönlümüzdeki yeri hep ayrı ve Hatay’a değer katacak çalışmalar da bizi her zaman heyecanlandırıyor” diye konuştu.
Yoğun program kapsamında Teknopark İstanbul'da bulunan, gömülü yazılım, askeri ve havacılık standartlarına göre hazırlanmış donanımların Türk mühendislerce tasarlanma süreçleri incelendi. Pavotek, İnterData, İnterProbe, Panod, Pavelsis, PNetworks firmalarını ziyarette bulunarak yapılan çalışmalar hakkında Pavo Grup Yöneticisi Metin Erdoğan’dan bilgi alındı. İkinci gün ise Ülkenin en büyük teknoloji üstlerinden olan Bilişim Vadisi Gebze Teknopark'da Pavo Grup bünyesindeki firmaların platform tasarım ve yüksek teknoloji üretim bantlarında incelemeler yapıldı.
Görüşmeler neticesinde de; İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, İSTE Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Levent Cenk Kumruoğlu, firma yetkilileri ve temsilcileri Metin Erdoğan, Muammer Polat ve Hüseyin Dalfesoğlu ile Hatay başta olmak üzere bölgemize değer katacak olan çok yönlü iş birlikleri ve projeler üzerine mutabakat sağlandı. Pavo Grup, yüzde yüze yerli tasarım ile 5G çözümlerini de kapsayacak şekilde sayısal haberleşme, askeri haberleşme, siber güvenlik, havacılık elektroniği, drone teknolojileri, İnsansız silahlı silahsız hava araçları için kritik alt sistemlerin üretimi, veri merkezileri ve yenilebilir enerji alanında (GES-RES) çoğu uluslararası olmak üzere birçok çalışma yürütülüyor.
Yerli ve milli savunma sanayiinin her alanda bağımsızlığın teminatlarından biri olduğunu belirten İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci “İstiklal ve İstikbalimizin için denilerek çıkılan bu yolda akademik bilgi birikimimiz ile İSTE olarak katkı sunmak için çalışıyoruz. Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii kuruluşlarından Pavo Grup ile gerçekleştirdiğimiz görüşmeler çıktılarını iş birlikleri olarak verecektir. Üniversitelerin çevresiyle entegre olması, ülkenin ihtiyaçlarına karşılık vermesi gerektiğini sıklıkla dile getiriyorum; attığımız adımlar da buna uygun adımlar oluyor. Pavo Grup’a misafirperverlikleri ve iş birliğine yatkınlıkları için teşekkür ederim. Her şey öğrencilerimiz, şehrimiz ve ülkemiz için…” şeklinde konuştu.