Bu yılın Mart ayında çıkan fırtınada İskenderun'daki Yazıcı iskelesine bağlı bulunan 125 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 9.444 DWT'lik M/V MORAZ gemisi, halatın kopması sonuç bölgedeki kayalıklarda sürüklenerek karaya oturmuştu. Gemi su aldı ve İskenderun Liman Başkanlığı, gemiyi kurtarmak için sevk ettiği römorkörler, geminin kurtarılmasını sağlayamamıştı.
İskenderun Yazıcılar iskelesinde hava muhalefeti nedeniyle halat kopararak karaya oturan Gabon Bayraklı MORAZ gemisinin makine dairesinden su aldığı belirlendi, tüm birimler ile gerekli çalışmalar başlatıldı ancak yapılan birkaç yüzdürme denemesinde sonuç alınamadı.
1995 yapımı olan 7.617 grostonluk MORAZ adlı geminin kurtarılma çalışmasını üstlenen Detek Deniz Teknolojisi Ltd. Şti.'nin bölge sorumlusu kaptanı Mustafa Çankaya, geminin su alması nedeniyle yüzmesine engel olan bölgelere sacdan yama kaynak yaparak, su geçirgenliğini durdurarak minimuma indirdiklerini söyledi.
37 yıldır çeşitli bölgelerde farklı ebatlardaki gemi, yat ve deniz vasatlarını sudan çıkarma ve yüzdürme işlemi yaptıklarını belirten kaptan Çankaya, "Bizden önce 3 ayrı firma çalışma yapmış ama gemiyi yüzdürememiş. Firma çalışanlarımız gemiyi 45 günlük çalışmayla yüzdürebildik. Yüzer hale gelen gemiyi su sızdırmaz duruma getirmeye çalıştık. Gemi söküm için İzmir Aliağa'daki gemi söküm merkezine götürülecek” dedi.
Geminin çekilerek Aliağa'ya götürülmesinin planlandığı ve 28-29 Ekim tarihlerinde İskenderun'dan İzmir'e hareket edilmesinin planlandığını kaydeden Çankaya, gemiyi karadan çıkarma ve yüzdürme işleminin 600 bin dolar ile 800 bin dolar arasında bir maliyetinin olduğunu, sökülüp satılmasından ise 1 milyon 500 bin dolar gibi bir paranın elde edilebileceğini kaydetti.