Yaşam

Konteyner Kentte Sabun Üretiyorlar

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki konteyner kente açılan kursta zeytinyağı ve çiçeklerden organik sabun yapmayı öğrenen kadınlar, 50 çeşit sabun üreterek, depremin olumsuz etkinlerini siliyor ekonomilerine katkı sağlıyorlar.

6 Şubat Kahraman Maraş Merkezli depremin izlerini silmek için harekete geçen İskenderun Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve IC İbrahim Çeçen Vakfı işbirliğinde, Yunus Emre Mahallesi'ndeki İbrahim Çeçen Vakfı Konteyner Kenti'nde sabun üretimi kursu açıldı. Kursların tamamlanmasının ardından 30 kadın gün boyu oluşturulan atölyede çeşitli içeriklerde sabun üretmeye başladı.

Atık yağlar başta olmak üzere kadınların çeşitli bitkilerle sabun ürettiğine dikkat çeken İskenderun halk Eğitim Merkezi el sanatları bölümü yöresel sabun eğitmeni Ferhan Velioğlu, “Depremin izlerini silmek için başladığımız, unutulmaya yüz tutmuş yöresel gar sabunu eğitimini kursiyerlerimize verdik” dedi.

Kursiyerleri ile beraber konteyner kentte bir umut olma adına, meslek edindirma amacıyla destek olmaya çalıştıklarını belirten Ferhan Velioğlu “Kursiyerlerimiz bu kurslarda ellerindeki yağları değerlendirip çok güzel çeşitli sabunlar yapmaya başladılar. Bu yaptıkları sabunları sağlıklı bir şekilde kullanıldıklarını görünce talep üzerine kendileri de satışa başladılar. Yara, yanık, pişik, ciltte dökülme, saç dökülmesi, deriye ne fayda verirse biz bunları yapıyoruz. Örneğin biberiyeyi, Kantaron yağını, Lavantayı, limon kabuklarını topluyoruz, zeytinyağı ile rafine ediyoruz.  Hepsini 50 çeşit olarak sabun haline getiriyoruz ve bunları kullananlardan sağlıklı bir şekilde memnun kaldıkları geri dönüş aldığımız için talep üzerine kurslarımız devam etmektedir. Çok da mutlular, o kokular sayesinde öğrencilerde rahatlama oluyor. Yaptığı sabunların faydasını ve hastalığa faydasını görünce çok mutlu oluyorlar, hocam bir daha yapalım diyorlar” diye konuştu.

Sıkıntıdan, üzüntüden meydana gelen saç dökülmeleri için biberiyeli sabun yaptıklarını da ifade eden Velioğlu şunları söyledi: “Yara yanıkları içi kantaron yağlı sabun yapıyoruz. Kolajen, keçi sütlü sabun yapıyoruz. Aklınıza ne gelirse, ne talep olursa yapıyoruz, hayır demiyoruz. Bu şekilde öğrenciler maddi gelir elde etmeye başladılar ve çok mutlu oldular. Daha güzel imkanlarla daha iyi olacağına inanıyorum’’

İskenderun halk Eğitim Müdürü Mehmet Akça, halk eğitim merkezinin yüzlerce kursundan birisinin sabun yapımı eğitimi olduğuna dikkat çekerek, ”Depremin izlerini silmek adına halkımızın isteği ve unutulmaya yüz tutmuş sanatları yaşatabilmek için kurslar açıyoruz. Onlara hem maddi hem manevi destek olmaya çalışıyoruz. Şu anda hayatın her safhasında temizlik ve hijyen gerektiği için doğal olarak hataya özgü defne sabunu ve çeşitli bitkilerden sabun üretiyoruz. İlgiden dolayı çok memnunuz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ şeklinde konuştu.