Toplantıda CHP’nin ilçe ve Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının videolu proje sunumları yapıldı.
Savaş sunumunda, şehirde bugüne kadar verdikleri hizmetlerin, “adil ayrımsız ve erişilebilir” olduğunu vurguladı.
6 Şubat 2023’te Cumhuriyet tarihinin en büyük deprem felaketi sonrası ‘Hatay Planlama Merkezi’ni kurduklarını hatırlatan Savaş, ilk günlerden itibaren onlarca üniversiteden, yüzlerce bilim insanı ile çalışıp kentin “İyileşme Rehberi”ni hazırladıklarını bildirdi.
HATAY’DA CİDDİ RİSKLERİ BİLİMSEL YÖTEMLERLE TESPİT ETTİK
Hatay’ın Plansız kentsel yayılma, Tarihi Kent Kimliğinin yok olması, Kültürel Mirasımızın Korunamaması, Kentteki çeşitliliğin yok olması, doğal çevre, Arazi Spekülasyonları ve Mülkiyetin El Değiştirmesi gibi risklerle karşı karşıya olduklarını bilimsel yöntemlerle tespit ettiklerini kaydeden Savaş, bu riskleri görerek iyileştirici, onarıcı ve afetlere dirençli şehircilik yaklaşımı geliştirdiklerini anlattı.
Toplamda 32 Strateji 117 Eylem Planı hazırladıklarını anlatan Savaş, “Mekansal, ekonomik, toplumsal ve ekolojik iyileşme” ile çok daha bütüncül, dirençli bir Hatay için çalıştıklarını kaydetti.
SAVAŞ’TAN 7 BİN 643 KONUT ATAĞI
Büyükşehir Belediyesi olarak ilk etapta, depremin büyük yıkım yarattığı, Antakya, Defne ve Kırıkhan ilçelerinde arsa tahsisini ve projelendirmesini tamamladıkları binlerce konutun temelini çok kısa bir sürede atacaklarını bildiren Savaş, “Konutları öncelikle depremden önce evi bulunmayan bu nedenle hak sahibi olamayan, yeni evlenen ve dezavantajlı grupların faydasına sunacağız” dedi.
Konutların, konforlu, güvenli ve sağlıklı sitelerden oluşacağını belirten Savaş, Antakya’da Hollandalılar ile birlikte hibe ve kredi kaynağı ile 450 konut ve 84 ticari alan yapacaklarını kaydetti.
Saraycık ve Günyazı Mahallelerinde toplamda 959 daire, Akasya ve Saraykent Mahallelerinde 2340 konut ve 157 işyeri, Defne İlçesi Çekmece ve Esentepe mahallelerinde 3334 daire ve 250 ticari alan, Kırıkhan’da 560 konut olmak üzere ilk etapta 7 bin 643 dairenin temellerini atacağız” dedi.
Depremin yoğun yıkımlara sebep olduğu diğer ilçeler Samandağ, İskenderun, Arsuz ve Hassa’da arsa çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Savaş, “İkinci etabı da bu ilçelerimizde yapacağız, bunları da tamamladığımızda on binlerce konutu, Hataylıların kullanımına sunmuş olacağız. Kimsenin kuşkusu olmasın, şehrimizin ışıklarını tek tek yakacağız.” diye konuştu.
Sosyal konutların büyük bölümünün HBB arazileri üzerine yapılacağını anlatan Savaş, “Bilgimiz, tecrübemiz ve Hatay’ın sorunlarına hakimiyetimiz ile şehrimizi yeniden ayağa kaldıracak, Hatay’daki umutları yeniden yeşerteceğiz. Bütün gücümüzle, kalbimizle bunu yapacağız. Büyükşehir belediyemizin ve ilçe belediyelerimizin projelerinin hayata geçeceğine inanıyorum. Umuda, hizmete ve gelecekle ilgili kaygılarının gitmiş olduğu bir Hatay’ımız olacak” diye konuştu.
HATAY’IN “HIZLI YANIT PLANI” HAZIR
Hatay için bir “Hızlı Yanıt Planı” da hazırladıklarını kaydeden Savaş, bu kapsamda altyapı, enerji, kırsal kalkınma, kent güvenliği, ulaşım, eğitim, sağlık ve spor gibi hedef alanlarda 200’den fazla proje geliştirdiklerini bunların bir bölümünün kaynağının onaylandığını, ulusal ve uluslararası bazı kurumlarla görüşmelerinin devam ettiğini bildirdi.
ANA HEDEF SAMANDAĞ’DAN HASSA’YA RAYLI SİSTEM
Ana önceliklerinin Samandağ İlçesinden başlayarak Hassa’ya kadar bir raylı sistem ulaşımını hayata geçirmek olduğunu ifade eden Savaş sunumunda, “Raylı sistem projemiz, İlçelerimiz arasındaki ulaşımın hızlanmasını, konforlu olmasını sağlayacak, ilimize ticari ve turistik yeni hareketlilikler kazandıracak, gençlerin üniversiteye ulaşımını kolaylaştıracak ve şehrimize büyük değer katacak” dedi.
Hatay’ın her ilçesine kreşler, etüt merkezleri, spor kompleksleri yapacaklarını, sahildeki ilçelerde içinde engelliler için de düzenlemeler olan yeni sahil plaj alanları oluşturacaklarını belirten Savaş, “Kent içi ulaşım için 50 yeni belediye otobüsü alacağız. Katı atık transfer istasyonları, pelet katı yakıt üretim tesisi, ilçelerimize modern mezarlık kompleksi, hayvan borsası mezbaha kompleksleri, iki adet çok amaçlı soğuk hava deposu, sebze-meyve hal kompleksleri ve modüler çelik spor kompleksleri inşa edeceğiz” açıklamasında bulundu.
EMEKLİLERE KENDİ İŞLETECEKLERİ SOSYAL TESİSLER
Zor dönemler yaşayan emekli ve yaşlılar için işletmesini de kendilerinin yapacağı sosyal tesisleri ilçelere kuracaklarını belirten Savaş, sunumunda, “Burada, okuma odaları, hobi merkezleri, atölyelerin bulunacak. Bakıma muhtaç büyüklerimize gıda, ilaç desteğinde bulunup evde bakım çalışmalarımıza devam edeceğiz. Emeklilerin, yaşlıların toplu taşımadan ücretsiz yararlanması uygulamasını devam ettirecek, onlar için tur organizasyonu, çeşitli etkinlikler düzenleyerek yaşlılarımızın evlere, konteynerlara hapsolmasını engelleyeceğiz.” dedi.
Sunumunda daha onlarca proje açıklayan Savaş, ilçe belediye başkanlarının birbirinden değerli projeleri olduğunu, seçimden sonra hep birlikte birlik, beraberlik, hoşgörü ve kardeşlik duygularıyla omuz omuza birlikte çalışacaklarını vurguladı.
HÜKÜMETİMİZİ, BİZ AĞLARKEN GÖZYAŞIMIZIN BİR DAMLASINDA BİLE GÖREMEDİK
Başkan Savaş konuşmasını şöyle tamamladı;
“Hatay’ın 15 ilçesi bizim canımız. Türkiye de bizim canımız. Zor ve dar günlerimizde maalesef hükümetimizi yanımızda göremedik. Ağlarken de gözyaşımızın bir damlasında bile göremedik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ilk Cumhurbaşkanımız Tayfur Sökmen dar günümüzde hep yanımızdaydı. Biz o zaferi o zamanlar kazandık ve onların sayesinde ana tavana katıldık. O milli ruhla onların bize emanet ettiği bu coğrafyada onlar nasıl dar günümüzde zor günümüzde kavgamızda yanınızda olduysa biz de arkadaşlarımızla birlikte Hatay’ımızın ve hemşehrilerimizin yanında olacağız. Şehrimiz için umudumuz çok, bedenimizdeki ruh, sağlık ve çalışma azmi çok fazla. Şehrimizin tüm ışıklarını yeniden yakacağız.” dedi.