Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından, 2003 yılında Diyarbakır’da ilk olarak başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı, bugün ülkemiz genelinde 93 şubesiyle yoluna devam ediyor. 2003 yılında beri mikrokredi faaliyetlerini sürdüren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Türkiye Grameen Mikrofinans Programının, dar gelirli kadınların ekonomik hayata dahil olmaları için sağlamış olduğu ve küçük bir sermaye olan mikrokredi desteği 1 milyar 245 milyon liraya ulaştı.
İskenderun şubesi olarak 2009 yılında hizmete açılan Ramazan Öz İskenderun Mikrofinans Şubesi de ihtiyaç sahibi kadınlara mikrokredi sağlamaya devam ediyor.
Mikrokredi uygulamasında, hiçbir maddi varlığı olmayan yoksul kadınların, mikrokredi almada diğerlerine göre daima öncelikli olduklarını söyleyen Ramazan Öz İskenderun Mikrofinans Şubesi Yöneticisi Hatice Ünal, kuruluş ve işleyiş hikayelerini anlattı.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) bünyesindeki Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’nın ilk olarak 2003 yılında Profesör Doktor Aziz Akgül'ün katkılarıyla Diyarbakır’da başlatıldığını ifade eden Hatice Ünal; “Diyarbakır’daki bayanların evlerinde ürettikleriyle gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla proje başlatıldı. Daha sonrasında tüm Doğu illerinde, İç Anadolu Bölgesi ve batı illerine doğru ilerleyip Türkiye'deki 93 şubesine ulaşmış oldu” dedi.
İskenderun’da 2009 yılının Şubat ayında faaliyete başladıklarını belirten Ünal “Şu ana kadar 2500 bayan bizden Kredi kullanıp evlerine gelir getirici faaliyetler ile uğraştılar. Şu an aktif olarak bin kadınımız halen bizden kredi kullanmakta. Kozmetik, kıyafet ticareti, el işi yapımı, örgü işleri, güzellik salonları, kuaförlük, takı tasarım işleri, ev yemekleri yapımı, pasta börek yapımı, hayvancılık, koyun, dana, tavuk besiciliği gibi işlerle uğraşıyorlar bayanlar genelde. Minimum kredi limitimiz 1000 TL, maksimum limitiniz de ilk başlangıç ücreti olarak 2000 TL. İşlerini ilerletenler için maksimum 17 bin TL’ye kadar da kredi verebiliyoruz. Bizden en yüksek kredi çeken girişimcimiz 15.000 TL kredi kullandı. Verdiğimiz krediler, küçük miktarlı olduğu için geri ödemeleri de küçük miktarlı oluyor. Mikrokredi girişimci bayanlarımız ödemelerini kolaylıkla yapabiliyorlar, 100 geri dönüşümüz var” şeklinde konuştu.
Kadınlara satabilmeleri için ürün tedarikinde de bulunabildiklerini aktaran Ünal; “Şu anda Prof. Dr. Aziz Akgül’ün katkılarıyla TİSVA Sosyal İşletmecilik Grubumuz var. Burada amaç bayanlara satabilmeleri için ürün tedarik etmek. Bu ürünlerimiz küçük ev aletleri, kozmetik ürünleri ve temizlik ürünlerinden oluşmaktadır. Bayanlar istedikleri, kendi becerilerine göre satabilecekleri ürünleri bizden taksitli bir şekilde alıp farklı kişilere satarak para kazanabiliyorlar” diye konuştu.