Sağlık

Panik Atakta Nefes Egzersizlerinin Önemi…

Samandağ Belediyesi Toplum Merkezi’ne bağlı Psikolojik Danışmanlık Birimi deprem sonrası toplumumuzda sık görülen bir bozukluk olan panik ataka dikkat çekti.

Panik atakta nefes egzersizlerinin önemine değinen Samandağ Belediyesi Toplum Merkezinde görevli Uzm. Psk. Ali Toprak yaptığı açıklamada; öncelikle Samandağ Belediyesi Toplum Merkezi’ni hayata geçiren Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay’a teşekkür ederek, ücretsiz olarak hizmet veren Samandağ Belediyesi Toplum Merkezinin ihtiyaç halinde her zaman vatandaşlarımızın yanında olacağını belirtti.

PANİK ATAKTA NEFES EGZERSİZLERİNİN ÖNEMİ

Uzm. Psk. Ali Toprak “Panik atak, birçok insanın yaşayabileceği bir hastalıktır. Aniden başlayan bu hastalığı başta anlamlandırmak zor olsa da neler olduğunu öğrendikçe başa çıkmak kolaylaşır. Panik atak genellikle “ölecekmiş hissi” ile tanımlanır. Ansızın gelen ataklarda; nefes darlığı, kalp çarpıntısı, titreme, karıncalanma, aklını kaçırma korkusu gibi semptomlar en yaygın görülen belirtilerdir.

Panik Atağın Diğer Belirtileri

·                    Çarpıntı

·                    Göğüs ağrısı veya göğüste sıkıntı hissi

·                    Nefes darlığı, boğulacakmış gibi olma

·                    Aşırı terleme

·                    Titreme, sarsılma, silkelenme duygusu

·                    Bulantı, karın ağrısı

·                    Ani üşüme, ani ürperme, ateş basması

·                    Başta/beyinde uyuşma, karıncalanma

·                    Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş veya bayılacakmış gibi olma duygusu

·                    Gerçekdışılık duyguları... yani yaşadıkları gerçek mi değil mi gibi çelişkiler yaşama

·                    Benliğe yabancılaşma

·                    Ölüm korkusu, kalp krizi geçiriyormuş duygusu

·                    Kontrolünü kaybedeceği ya da delireceği korkusu

Panik atak anları, atakların yoğunluğuna ve sıklığına göre değişse dahi son derece yorucu ve zorlayıcı olabilir. Ataklarda yaşanan fiziksel semptomlar sonrasında yoğun bir halsizlik ya da uyku hali görülmesi normaldir. Panik atak hastalığıyla baş etmek istiyorsak öncelikle bu durumun fizyolojik değil psikolojik bir durum olduğunun farkında olmamız gerekir.

Nefes darlığı, en sık görülen ve en zorlayıcı panik atak semptomların başında gelir. Ataklarda nefes almak bazen o kadar zordur ki bu nefes alamama hali ölüm korkusuna kadar ilerler. Bu evre atak yaşayan kişiyi daha büyük bir kaosa sürükler ve bu aslında panik ataklarda en istenmeyen durumdur. Unutmayın panik atak yaşıyor olsanız dahi aslında nefes almanıza engel olacak fiziksel bir sebep yoktur. Yani bu durum aslında nefes alamayacağınız düşüncesinin çok yoğun ve gerçekçi olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple o anlarda rahatlamayı sağlayabilecek en önemli yollardan birisi nefes egzersizleridir. 

Nefes Egzersizi Nedir?

Şimdi derin bir nefes alın ve bu nefesi yavaşça verin. Birkaç kez tekrarladığınızda rahatladığınızı hissetmeye başlayacaksınız. Panik atakta nefes egzersizleri çok büyük önem taşır. Çünkü panik atak esnasında solunum çok hızlı ve sıktır. Bu da atakları tetikler ve nefes alamadığınız düşüncesini yoğunlaştırır. 

Nefes egzersizi temelde vücuda giren oksijen miktarını arttırmak ve kan basıncını dengelemeyi sağlar. Nefes alma hızımızı azaltarak vücut ritmini düzenlemeyi amaçlarız. Yeterli miktarda ve gereken sürede alıp verebileceğimiz derin nefeslerle birlikte, kalp atışı yavaşlar, kan basıncı dengelenir, vücutta titreme azalır, kaygı ve korku gibi duygular hafifler. Zaten bunlar panik atak anlarında yaşanılan belirtilerin büyük bir kısmıdır. Nefes egzersizi sayesinde panik atak semptomlarını azaltabilecek döngüyü başlatmış oluruz aslında. Yani panik atak yaşamaya başladığınızı fark ettiğiniz anda yapacağınız nefes egzersizleri ile atakları daha başındayken hafifçe atlatabilirsiniz.

Panik Atak İçin Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Nefes egzersizinde amaç; mümkün olduğu kadar bol miktarda, yani mümkün olduğunca derin nefes alabilmek ve o nefesi bir süre vücutta tuttuktan sonra yavaş yavaş vermektir. Burundan yavaşça alınan derin nefesi birkaç saniye bekledikten sonra daha yavaş bir şekilde yumuşatarak ağızdan veriyor olmalıyız. Aslında son derece basit ve pratik bir egzersizdir. Bu noktada işinize yarayabilecek bir diğer husus, nefesleri diyafram nefesi şeklinde alıp vermek olabilir. Diyafram nefesi kullandığınızı anlamanın yolu, nefes alma ve verme anında karnınızın hareketlerine bakmaktır. Bunun için elinizi karnınızın üzerine koymayı deneyebilirsiniz. Nefes aldığınızda eliniz yukarı kalkmalı yani karnınız şişmeli ve nefes verdiğinizde eliniz aşağı inmeli yani karnınız sönmeli. Diyafram nefesine alışmak için günlük rutin egzersizler yapmanız faydalı olacaktır. Atak anlarında, rahatladığınızı hissedene kadar nefes egzersizlerine devam etmelisiniz. Bir süre sonra vücut ritminizin tekrar düzene girdiğini fark edersiniz. Bu sayede panik atakları daha kısa sürede ve daha hafif şekilde atlatmak mümkün olabilir.

Ancak egzersizlere rağmen panik ataklarla başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzman desteğine başvurmalısınız. Uzman eşliğinde başlatacağınız süreç, panik atağın altında yatan sebebi bulmanızı, tetikleyen ve söndüren durumları keşfetmenizi ve başa çıkma yolları geliştirmenizi sağlayacaktır. Bizler Samandağ Belediyesi Toplum Merkezimizde tüm Samandağ halkına ücretsiz olarak psikolojik destek hizmeti vermekteyiz. Bu hizmetten faydalanmak isteyen tüm vatandaşlarımızı merkezimizde ağırlamaktan mutluluk duyarız.”