Hassa Ardıçlı Borsa İstanbul Yatılı Bölge Okulu Öğrencileri okul idaresinin desteği, sağlık hemşiresinin önderliğinde “Sıfır Atık” Projesi kapsamında çok güzel bir çalışmaya imza attılar.
Öğrenciler arkadaşlarının kahvaltıda yerdikleri yumurta kabuklarını, doğal atık olan meyve sebze atıklarını bir kapta biriktiriliyor. Kuru dal, yaprak ve ağaç kabukları da karıştırılarak bekletiliyor. Üzerine bir kat toprak, bir kat diğer atıkları yerleştirip, en üste biraz da ot koyarak beklemeye bıraktılar. Yaklaşık 6 ay beklettikten sonra elde ettikleri kompost gübreleri bahçede yetiştirdikleri soğanların ve zeytin ağaçların diplerine özenle serpiştirdiler.
Proje Koordinatörü Okul hemşerisi Şeyma Köklü Doğal atıklardan oluşan karışım iklim şartlarına göre üç ya da altı ay gibi bir zaman zarfında kompost gübre haline geldiğini belirterek “Toprak halini alan kompost gübre, öğrenciler tarafından okul bahçesindeki sebzelere ve zeytin ağaçların diplerine dökülüyor” dedi.
Okul Müdürü Serkan Öztürk, okullarının yurt dışı ve yurt içi birçok proje yürüttüğünü ifade ederek “Son olarak ‘Sıfır atık’ projesini yürütmeye başladık. Okul hemşiresi ve yatılı öğrencilerimizle beraber okul yemekhanemizde oluşa atıklarla doğal gübre üretiyoruz. Bu sayede öğrencilere soyla sorumluluk farkındalığının yanında tarımla uğraşan büyüklerine de iyi tarım uygulamalarında örnek oluyorlar. Geliştirdikleri Sıfır Atık sayesinde geleceğe değer katarak, sağlıklı nesil yetişmesine ön ayak oluyorlar” diye konuştu.