Yaşam

“Sınava Az Zaman Kala Değişiklik Doğru Değil”

Üniversite sınavlarında barajın kaldırılması ve ilk basamak olan TYT sınavının 135 dakikalık süresinin 165 dakikaya uzatılması, 12 sınıf ve mezun öğrencilerin bir kısmı değişiklikleri olumlu buldu, bir kısmı da çok olumlu bulmadı.

Sınava yaklaşık dört ay kala kurallarda değişiklik yapılmasının öğrencilere olumsuz yansıyacağını savunan öğrenci Özgül Yaren Arslan “Barajın kaldırılması, sürenin uzatılması üst sıralara oynayan ve döneminin başından beri düzenli çalışan öğrenciler için çok da bir şey fark ettirmeyecektir aslında ama yine de sınava bu kadar kısa süre kala kuralların değiştirilmesi hiç kimseyi iyi etkilemez. Hocalarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Biz de şunu fark ettirdiler ki, ne olursa olsun bu bir sıralama sınavı ve bir şey beni nasıl etkileyecek ise tüm öğrencileri de aynı şekilde etkileyecek. Ben de yapmam gerekenin en iyisini yapıp üst sıralara oynamaya çalışmaya devam edeceğim” diye konuştu.

 

İlk basamak sınavda sürenin uzatılmasının çok iyi olduğunu söyleyen öğrenci Begüm Bahçeci de; “TYT süresinin uzatılması aslında en başından beri istediğimiz bir şeydi. TYT sınavında süre sıkıntısı yaşayan öğrencilerden biriyim. Sadece bu tip değişikliklerin sınava çok az bir zaman kala yapılıyor olması öğrencilerin psikolojisini olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Barajın kalkması konusunda da açık konuşmak gerekirse beni çok etkileyen bir durum olduğunu düşünmüyorum. Barajın kaldırılması çok üst hedefleri olmayan öğrencileri daha çok etkileyecektir” dedi.

 

Değişikliklerin tüm öğrencilerde ‘şok’ etkisi yarattığını belirten öğrenci Anıl Sevi; “Sınav sistemindeki önemli değişiklikler hepimizde şok etkisi yarattı ama içeriğine bakılacak olursa bence herkes adına önemli artıları oldu diyebiliriz. Sürenin uzatılması konusu özellikle çok iyi oldu. TYT sınavları, 135 dakikada tamamı yapılabilecek bir sınav değildi. 165 dakikaya uzatılması yerinde ve doğru bir karar oldu. Barajların kalkması konusuna değinecek olursak, sistem hala sıralama sistemi o yüzden bize fazla bir dezavantajı olduğunu düşünmüyorum. Bizler gibi iyi eğitim kurumlarında eğitim alan öğrenciler için dezavantajlılık değil. Kaliteli dershaneler öğrencilerini, farklı sınav türlerine en iyi şekilde hazırlamaktadır. Barajın kaldırılması bence konu eksiği çok olan, sınava en iyi şekilde hazırlanamamış öğrencileri etkileyecektir” şeklinde konuştu.

 

Öğrenci Asude Alkan ise bu konudaki görüşlerini şu şekilde dile getirdi; “Barajın kaldırılmasının, ilk 10.000-20.000 gibi sıralamaları hedefleyen öğrenciler için olumlu ya da olumsuz etkileri oldu diyemem. En başından beri hocalarımız bize sistemli çalışmayı öğretiyor, buna göre programımızı hazırlıyor. Doğru yaklaşım olumlu sonuçlar doğuracaktır buna inanıyorum. Ben kendim süreye de baraja da takılmıyorum. Barajın kalkmasının, daha çok geri sıralardaki öğrencileri etkileyeceğini düşünüyorum.”