Gündem

Suda Boğulma Vakalarında İlkyardım...

İskenderun Gelişim Hastanesi Acil Servis Uzmanı Doktor Mehmet Akif Dokuzoğlu, yaz aylarında artan boğulma vakalarına dikkat çekerek suda boğulma vakalarına müdahalede ilkyardımın hayat kurtaracağını söyledi.

Boğulma vakalarında yapılacak ilk müdahalenin can kayıplarını önleyebileceğini vurgulayan Dokuzoğlu, "Suda boğulan bir kişi kurtarıldıktan sonra ilk olarak 112 acil yardım hattını aramak gerekmektedir. Boğulma sırasında kişide nefes almada güçlük, gürültülü ve hızlı solunum, yüz ve deride morarma gibi belirtiler görülebilir. Bu durumda ilk yardım kurallarının bilinmesi, boğulma tehlikesi geçiren kişilerin hayata dönmesini sağlayabilir. Boğulan kişiye yüzme bilgisi olan biri tarafından can yeleği, can simidi veya ip gibi cisimler atılmalıdır. Ancak bu müdahaleyi yaparken dikkatli olunmalıdır; çünkü boğulan kişi panik halinde olabilir ve kurtarıcıyı da tehlikeye atabilir" diye konuştu.

Boğulan kişinin karaya çıkarılmasının ardından en önemli adımın 112 acil yardım çağrısı olduğunu belirten Dokuzoğlu, diğer müdahalelerin profesyonel ekiplerin gelmesini bekledikten sonra yapılması ve ilkyardımın, eğitim almış kişiler tarafından uygulanması gerektiğini altını çizdi.

Boğulan bir kişi sudan çıkarıldıktan sonra, ağızda takma diş, protez veya yabancı cisimler varsa bunların çıkarılması gerektiğini dile getiren Dokuzoğlu, “Boğulma tehlikesi geçiren kişi sert bir zemine yatırılmalı, ancak dikkatli olunması gerekir. Boğulma vakalarını önlemek için de alınabilecek önlemler arasında; en önemlisi tek başına denize girilmemeli, derinlikleri bilinmeyen sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzülmemelidir. Alkol alındıktan veya yemek yenildikten hemen sonra suya girilmemelidir. Çocuklar yüzme bilgisi olsa dahi, simit veya kolluk kullanıyor olsalar bile gözden uzakta bırakılmamalıdır" dedi.

Son olarak, Dokuzoğlu, boğulma vakalarında hızlı ve doğru müdahalenin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, bu konuda toplumun bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı.