Gündem

Suriye’ye Transit Araç Sevkiyatı…

Güney Kore ve Avrupa’nın birçok ülkesinden Suriye’ye yapılan sıfır ve ikinci el araç ticareti hız kazandı. Türkiye üzerinden transit taşımacılık kapsamında gerçekleştirilen bu sevkiyat, Ticaret Bakanlığı’ndan alınan özel izinle yapılıyor.

MERSİN VE İSKENDERUN

LİMANLARINDAN GEÇİŞ

Yurt dışından gemilerle gelen araçlar, Mersin ve İskenderun limanlarına ulaşıyor. Buradan oto çekicilerle Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı’na taşınıyor. Gümrük işlemlerinin ardından araçlar, Suriye tarafına geçiş yapıyor.

Lojistik firması yetkilisi Ahmet Arslan, sürecin 2012 yılında başladığını ancak Suriye’deki iç savaş nedeniyle 2013 yılında yasaklandığını belirterek, “2022 yılında Ticaret Bakanlığı’nın bazı firmalara verdiği özel izinle sevkiyat yeniden başladı. Transit ticaret kapsamında Türkiye’deki firmaların doğrudan bir girişimi bulunmuyor. Araçlar, Suriyeli tüccarlara lojistik destek sağlanarak taşınıyor” dedi.

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE HAREKETLİLİK

Araç sevkiyatları, Mersin ve İskenderun limanlarının ekonomik gelir elde etmesine katkı sağlarken, oto çekici sektöründe de büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Araçların sadece oto çekicilerle taşınması gerektiği için bu sektör büyük bir kazanç sağlıyor. Ayrıca limanlarda gerçekleştirilen konteyner tahliye işlemleri ve acente hizmetleri de ekonomik fayda yaratıyor.

SEVKİYAT TÜM

SURİYE’YE YAYILIYOR

Arslan, daha önce sadece İdlib’e yapılan sevkiyatın, Suriye’nin özgürleşmesiyle birlikte Ocak ayından itibaren tüm ülkeye yayılmaya başladığını belirterek “Biz araçları Cilvegözü ile Suriye sınır kapısı arasındaki tampon bölgeye bırakıyoruz. Daha sonra Suriyeli tüccarlar, araçları istedikleri bölgelere sevk ediyor” dedi.

TALEP ARTIYOR…

Arslan, yeni yıl için belirli bir hedef koymanın zor olduğunu ancak araç talebinin sürekli arttığını ifade etti. “Şu anda araçlar Mersin ve İskenderun limanlarından geçiyor. Ancak ilerleyen dönemde Suriye’nin limanlarına da doğrudan sevkiyat yapılabilir. Bu durumda Türkiye’ye uğramadan direkt sevk edilebilir. Talep her geçen gün artıyor. 2012’de yıllık 40-50 bin araç gitmişti. Yasak kaldırıldıktan sonra bugüne kadar 150 bin araç Suriye’ye gönderildi. Sevkiyatlarda binek otomobillerden kamyonetlere, pikaplardan çekicilere kadar çeşitli araçlar yer alıyor” şeklinde konuştu.