Ekonomi

Tokgönül Kimya Mühendisleri Odası Temsilcisi seçildi…

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen genel kurul sonucu İskenderun Kimya Mühendisleri Odası Temsilciliğine seçilen Kimya Mühendisi Vehbi Tokgönül, odalarının çalışma alanları ve yaptığı etkinlikler hakkında bilgiler verdi.

İlk olarak TMMOB Kimya Mühendisleri Odası hakkında genel bilgiler paylaşan Tokgönül, TMMOB Kimya Mühendisleri Odasının 1954 yılında kurulan kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğunu ifade ederek; “TMMOB’ye bağlı 24 odadan biridir. Genel Merkezi Ankara’dır. Dokuz şube, üç bölge temsilciliği ve bunlara bağlı İl/ilçe temsilcileri ile örgütlüdür. Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olup da ilgili kanun hükümlerine göre mühendislik mesleğini uygulamaya T.C. üniversitelerinden alınmış diploma ve/veya denklik belgesi sahibi olarak yetkili bulunan ve ihtisas veya uğraş konusu Kimya Mühendisliği, Biyomühendislik, Polimer Mühendisliği ve Biyoproses Mühendisliği olan Yüksek Mühendisler ve Mühendisler, mesleklerinin uygulanmasını gerektiren işlerle uğraşabilmek, mesleki öğretim yapabilmek ve diploma ve/veya denklik belgesinin sağladığı diğer olanaklardan faydalanabilmek için Kimya Mühendisleri Odasına üye olmak ve üyelik niteliğini korumak zorundadır” diye konuştu.

 

 Kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşlarında, asli ve sürekli görevlerde çalışanların odaya üyeliği isteklerine bağlı olduğunu vurgulayan Tokgönül “TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi olarak şubemize Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis olmak üzere yedi il bağlıdır. Şube merkezi Adana’dır. Toplam üye sayısı 1770’tir. Şubemize bağlı dört il ve iki büyük ilçede temsilcilerimiz bulunmaktadır” dedi.

 

Odalarının çalışma alanları, yaptıkları faaliyet ve etkinlikleri de anlatan Tokgönül şunları söyledi: “İlgili yasalar uyarınca Kimya Mühendisleri Odası (KMO); Kimya Mühendislerinin örgütlülüğünün geliştirilmesi, meslek ve ülke sorunlarının bütünlüğü içerisinde ülke çıkarlarının, Kimya Mühendislerinin özlük haklarının savunulması, mesleki birikimlerinin geliştirilmesi, KMO-Sanayi ve KMO-Üniversite ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunda çalışmalar yapmaktadır. Üyelerinin ve diğer meslek disiplinlerinin hizmet içi eğitimlerine yönelik etkinlikler düzenleyen KMO; teknik kongreler, kısa süreli okullar, kurslar, paneller ve sergiler, sempozyumlar düzenlemekte, mesleğimizle ilgili gündemde olan konularda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın açıklamaları, söyleşiler ve röportajlar yapmakta ayrıca kimya mühendisliği bölümünde okuyan öğrencilerin mesleğe hazırlanması konusunda değişik sektörlere teknik geziler düzenlemekte ve öğrencilere yönelik sektörü ve kimya mühendisliğini tanıtıcı konferanslar vermekte, staj konusunda destek verilmektedir. Örgütlülüğün nitel ve nicel olarak geliştirilmesi, üyelerinin mesleki, ekonomik ve demokratik çıkarlarının toplumun çıkarlarıyla bütünleştirilerek savunulması KMO’nun görevleri arasındadır.”

 

Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi görev alanına da değilen Tokgönül “LPG sektörüne yönelik eğitimler, yüzme havuzlarında çalışan operatörlere yönelik eğitimler, asbest sökümünde çalışan personele yönelik eğitimler, İş sağlığı ve güvenliğine yönelik eğitimler, atık yönetim sistemi eğitimleri, güvenlik bilgi formu hazırlanmasına yönelik eğitimler, kimyasal değerlendirme uzmanı eğitimi, çevre mevzuatına yönelik eğitimler, patlamadan korunma dokümanı hazırlamaya yönelik eğitimler, sorumlu müdürlük eğitimleri, bilirkişilik eğitimi, ISO eğitimleri, kozmetik ürünlerde güvenlilik değerlendirmesi eğitimi ve daha sayabileceğimiz onlarca eğitimler düzenleyerek hem sektörde çalışan personelin hem de meslektaşlarımızın mesleki açıdan gelişmesine katkı sağlamaktadır. Kimya mühendisliği bölümünde okuyan öğrencilerin mesleğimizi ve odamızı daha iyi tanımaları ve mesleğe hazırlanmaları konusunda, fabrikalara teknik geziler düzenlenmekte ve konferanslar verilmektedir” şeklinde konuştu.

 

Mayıs ayın da Çukurova Tekno Kent ile bir protokol imzalandığını da belirten Vehbi Tokgönül; “Protokolü imzalayan paydaşların hüküm ve tasarrufu altında; üniversite-sanayi iş birliği, tekno-girişim kültürünün geliştirilmesi ve teknoloji transferi faaliyetleri konusunda karşılıklı fayda sağlamak amacıyla, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanlığı (KMO) ile Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. (Teknokent) arasında ortak projeler yürütülmesine imkan tanınacaktır” şeklinde konuştu. Tokgönül, bu protokol kapsamda, meslektekilere sağlanacak imkanlar hakkında da ayrıntılı bilgiler verdi.