Ekonomi

Tosyalı 'Çare Geri Dönüşüm'

Yeşil dönüşüm nedeniyle dünyada hurdaya olan talebin arttığını vurgulayan ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, hurda ithal eden bir ülke olarak hurdaya olan yoğun talepten dolayı tedarikin çok zorlaştığını, geri dönüşümün yapılması ve enerji desteğinin sağlanması halinde kapasitelerin de artmasıyla önümüzdeki aylarda ihracat rakamlarını daha yukarılara çıkarabileceklerini açıkladı.

Türkiye demir ve demir dışı metaller ile çelik sektörleri küresel talepteki daralmanın yanı sıra, depremlerin olumsuz etkisiyle beraber şubat ayında çift haneli düşüşler yaşayan sektör, Türkiye demir ve demir dışı metaller sektörü yüzde 19,2’lik düşüşle 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, çelik sektörü yüzde 38,8’lik azalışla 1 milyar 69 milyon dolarlık ihracat yaptı. Demir ve demir dışı metaller ihracatı Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 5,4 pay alırken, çelik ise yüzde 5,7 paya sahip oldu. İki sektör, yaşadığı düşüşlere rağmen Türkiye’nin şubat ayı ihracatının yüzde 11,1’lik kısmını üstlendi.

Üretimi deprem bölgesine yakın olan Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin (ADMİB) üye firmalarında yaşanan kayıpların etkisiyle gerçekleşen düşüş Türkiye genelinden fazla oldu. Şubat ayında demir ve demir dışı metaller sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,9’luk azalışla 55,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ayda çelik ihracatı ise yüzde 69,9’luk düşüşle 63 milyon dolar oldu.

KONTEYNER KENTLER KURULUYOR

Savaş ve yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle küresel talepte ciddi bir daralmanın yaşandığı geçen yılın ardından, özellikle bu yıl 2022 yılının ikinci yarısına göre daha olumlu bir yıl beklediklerini söyleyen ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, ancak depremlerin etkisiyle hem maddi hem manevi olarak düşüş yaşadıklarını belirtti.                ADMİB Başkanı Tosyalı, başta İskenderun ve Adana gibi illerde yapılan üretimlerin yavaşladığını ifade ederek “Hiç beklemediğimiz bir felaket yaşadık. Bu yıkımın ekonomik hasarı da büyük olacak. Sektör olarak elimizi taşın altına koyarak yaralarımızı birlikte sarmaya çalışıyoruz. Bir yandan üretimi yeniden ayağa kaldırmaya çalışırken diğer yandan bugünün en acil ihtiyacı olan barınma problemini çözmek için konteyner kentler kuruyoruz. Sektör olarak konteynerlerin üretimi ve afet bölgelerine kurulumunu sağlayarak binlerce kişiye yardımcı olabilmeyi amaçlıyoruz” açıklamasında bulundu.

SEKTÖRDE GERİ DÖNÜŞÜME ODAKLANMALIYIZ

Sadece şubat ayında deprem etkisiyle toplam ihracatın 1,5 milyar dolar civarında etkilendiğini aktaran Başkan Tosyalı, şu açıklamaları yaptı:

“Yeniden toparlanmak zaman alacak gibi görünüyor. Bu noktada sanayiciye ve çalışanlara verilecek destekler çok kıymetli. Bilindiği gibi geçen yıldan bu yana artan enerji maliyetleri en çok bizim sektörümüzü etkiledi. Enerji yoğun bir sektör olarak fiyat rekabetçiliğimizi azaltan bu süreç, akabinde kapasite kullanım oranlarımızı da düşürdü. Enerjide verilecek destekler rekabetçiliği yeniden kazanabilmemiz için kritik önem arz ediyor. Bir başka dikkat çekici nokta ise tüm dünyada yeşil dönüşüm nedeniyle hurdaya olan talebin artması. Biz de hurda ithal eden bir ülkeyiz, hurdaya olan yoğun talepten dolayı tedarik çok zorlaştı. Demir-çelikte geri dönüşüme odaklanılması ve enerji desteğinin sağlanması halinde kapasitelerin de artmasıyla önümüzdeki aylarda ihracat rakamlarımızı çok daha yukarılara çıkarabiliriz.”