Yaşam

Trafik Sigortası: Yolda Güvende Olmanın Anahtarı

Ulaşım araçlarına yönelik sigorta türlerinden biri trafik sigortasıdır. Araçlar için yaptırılan diğer sigorta olan kaskodan farklı olarak trafik sigortası bir trafik kazası durumunda karşı tarafın hasarını kapatır. Sürücülerin tüm dikkatine rağmen trafikte kazalar meydana gelebilir. Bu kazalara bağlı olarak ortaya çıkan hasarlar ciddi boyutlara ulaşabilir. Trafik sigorta seçenekleri sayesinde bu olası hasarlara karşı maddi bir güvence edinilir.

Trafikte maddi açıdan daha güvenceli olmak için yapılması gereken trafik sigortası her yıl yenilenir. Bu konuda gecikme yaşamamak ve aracınızın trafik sigortası hakkında bilgi edinmek için trafik sigortası sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Aracınızın trafik sigortasını yenileme vakti geldiğinde trafik sigortası teklifi alabilir ve sürprim cezasından kaçınmak için bu sigortayı geciktirmeden yaptırabilirsiniz.

Trafik Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Motorlu araç sahiplerinin yaptırma zorunluluğu olan trafik sigortası trafik kazalarının meydana gelme ihtimaline karşı alınan önemli bir maddi güvencedir. Bu sigorta, bir trafik kazası durumunda karşı tarafın hasarının karşılanması için yapılır. Kaza durumunda karşı tarafta oluşan hasarlardan kaynaklanan masraflar bu sigorta ile, poliçedeki koşul ve sınırlamalar dahilinde karşılanır. Karşı tarafın hasarlarının yanı sıra, trafik sigortasının kapsamı kazaya bağlı olarak kamu malına ve üçüncü tarafların mallarına gelen zararı da içerir. Bu masraflar hakkında da belirli koşul ve sınırlamalar geçerlidir. Maddi hasar dışında zorunlu trafik sigortasının kapsadığı bir diğer konu ise kazaya bağlı olarak meydana gelen çeşitli bedeni zararlardır.

Trafik Sigortası Nasıl İşler?

Zorunlu trafik sigortası motorlu taşıt sahiplerinin yaptırması ve düzenli olarak yeniletmesi gereken bir sigortadır. Peki bu sigorta temel hatlarıyla nasıl işler? Basitçe açıklamamız gerekirse, zorunlu trafik sigortası ile, trafik kazası durumunda karşı tarafın hasarı sigortalı tarafın kusur oranına göre karşılanır. Örnek olarak, kazaya karışan taraflardan biri %100 kusurlu bulunduğu takdirde kusurlu tarafın trafik sigortası ile karşı tarafın hasarı kapatılır. Diğer kusur oranlarında ise kusur oranına uygun şekilde hasarın karşılanması gerçekleşir.

Kasko İle Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Motorlu araçlar için trafik sigortası yapılması zorunludur. Kasko ise, trafik sigortası dışında motorlu araçlar için yapılan başka bir sigortadır. Öncelikle araba kaskosu ile trafik sigortası arasındaki önemli bir fark kaskonun isteğe bağlı bir sigorta olmasıdır. Buna ek olarak trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafın hasarının karşılanmasına yönelik bir sigortadır. Kasko ise kaza, hırsızlık ve yangın gibi durumlarda sigortalının kendi aracındaki hasarın karşılanması için kullanılabilir. Ayrıca zorunlu trafik sigortasının üst limiti sabittir ancak kaskonun üst limitinde değişkenlik görülebilir. Kasko sigortalının kendi aracındaki tüm hasarı karşılarken trafik sigortası karşı tarafın hasarını belirli sınırlamalara bağlı kalarak karşılar.

Trafik Sigortası Olmazsa Ne Olur?

Zorunlu olarak yapılması gereken trafik sigortasının yapılmaması durumunda kişiye para cezası kesilir. Bu para cezasından kaçınmak için gerekli tarihlerde trafik sigorta poliçesi yenilenmelidir. Ayrıca bir araç park halinde veya trafikteyken trafik sigortasının yapılmadığı belirlenirse araç trafikten menedilir.

Trafik sigorta poliçesi bir yıllık olacak şekilde yapılır. Poliçe yenileme tarihi geldiğinde geciktirmeden yenileme işlemi yapılmalıdır. Poliçenin başlangıç ve bitiş tarihlerini öğrenmek için trafik sigortası sorgulama yapılabilir. Trafik sigortası yenileme işleminde gecikme olduğu takdirde gecikme cezası uygulanır. Kısacası, zorunlu trafik sigortası ihmal edilmemesi gereken, motorlu taşıt sahipleri tarafından yaptırılması ve düzenli olarak yenilenmesi şart olan bir sigortadır.

Online Trafik Sigortası Teklifi Alabilir ve Zorunlu Olan Bu Sigortayı Kolayca Yaptırabilirsiniz

Eğer bir motorlu araç sahibiyseniz zorunlu trafik sigortanızı yaptırmayı ve yeniletmeyi aksatmamalısınız. Sıfır araçlarda bu sigorta satın alırken, ikinci el araçlarda noterde yapılan satış işleminin ardından 15 gün içerisinde yapılmalıdır. Ayrıca zorunlu trafik sigortasının düzenli olarak yenilenmesi gerektiğini de unutmayın. Trafik sigortası yaptırma ve yenileme işlemleriyle ilgili olarak iyi bir trafik sigortası teklifi arıyorsanız bu konuda farklı seçeneklere Sigortam.net üzerinden göz atabilirsiniz.