54 yıldır ahşap oymacılığı işini yapan ve mesleği Ermeni ahşap ustasından öğrendiğini ifade eden Behzat Böke, belediye başkanının talebi üzerine ‘Hatay’a Türk askerinin girişini’ sembolize eden yeni bir projeye imza atıyor.
Hatay’ın anavatana ilhak edilmesi ve Türk Askerinin İskenderun’dan girişini anlatan 25 m2 büyüklüğünde bir rölyef heykel çalışmasını tamamlamak üzere olduklarını belirten Böke, 5-6 kişinin 1,5 yıldır üzerinde çalışması sonucu meydana gelen eserle ilgili bilgileri İskenderun.org mikrofonları aracılığıyla kamuoyuna paylaştı.
Atölyesinde bulunan, normal heykelin beşte biri boyutundaki örneği gösteren Böke; “Belediye Başkanımızın katkılarıyla, 5 Temmuz için, Hatay’ın kurtuluşu ile alakalı, bir kompozisyon hazırladık. 5 Temmuz’a yetiştirmeye çalışıyoruz, yetiştireceğiz inşallah” dedi.
TÜRK ASKERİNİN HATAY’A
GİRİŞİNİ ANLATIYOR
Yaptıkları çalışmanın boyunun 5,5 metre, genişliğinin de 4,5 metre olmak üzere toplamda 25 m2’lik bir çalışma olduğunu kaydeden Böke “Bu gördüğünüz kompozisyon, yaptığımız ölçünün beşte biri. Hatay topraklarına Türk askerlerinin iki koldan girişini anlatıyor. Sahilde, Deniz Müzesinin karşısına konulması düşünülüyor. Bu eser aşağı yukarı 1,5 senemizi aldı. 5-6 kişilik bir ekip çalışmasıydı, baya da uğraştık ama İskenderun’a değer. Hiçbirimiz kalıcı değiliz bu dünyada, İskenderun’a kalıcı bir eserimiz oldu, bu yönden çok mutluyuz. İskenderunlu olarak ne mutlu bize diyoruz. Yıllarca kalacak bir çalışma” diye konuştu.
ATÖLYEMİZ SANAT OKULU GİBİ
Türkiye çapında 5 ödül aldığını, yaklaşık 54 senedir ahşap oymacılığı işini yaptığını ve yarım asrı devirdiğini aktaran Böke “Atölyemizi sanat okulu gibi kullanıyoruz. Bu işe kim gönül verirse destek oluyoruz. Yurt dışında çeşitli çalışmalarımız oluyor, mobilya, dekorasyon işleri. Azerbaycan Başbakanlık Sarayının dekorlarını yaptık. Yurt içinde çeşitli yerlerde sergiler açtık. Sayın Cumhurbaşkanımıza mobilyalarında bazı eserlerimiz oldu. İskenderun’da da çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
AHŞAP FİYATI 4-5 KAT ARTTI!
Sektörün sıkıntılarına değinen Böke, çırak yetişmemesinin en büyük sıkıntılardan biri olduğunu ifade ederek “Yeni nesil yetişmiyor. Ayrıca ağaç maliyetleri bir yılda hemen hemen 4-5 katına çıktı. 2000 TL’ye aldığınız ağaç bugün 10 bin TL civarında seyrediyor. İnşallah yetkililer buna bir çare bulur. Biz de Türkiye Ahisi olarak kendilerinden bunu rica ediyoruz. 2021 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız bizi taçlandırdı, yılın ahisi olarak seçtiler, bize kaftan giydirdiler” şeklinde konuştu.
Klasik mobilyaları, modern mobilyalardan ayıran en büyük özelliğin nesilden nesle kalabilmesi olduğunu sözlerine ekleyen Böke, el emeği olan klasik mobilyaların geleceğin antikası olduğunu kaydetti.