Bölgede yaşanan aşırı sıcakların yaşam koşullarını zorlaştırdığını belirten Dr. Yusuf Diker “Bu sıcaklıklar birçok hastalığı tetikleyebilir veya mevcut hastalıkların şiddetini artırabilir” dedi.
Özellikle ürolojik hastalıklarda sıvı kaybının böbrek taşları gibi sorunlara yol açabileceğini ifade eden Dr. Yusuf Diker Sıcak havalarda vatandaşlara, mümkün olduğunca sıcak yerlere zorunlu olmadıkça çıkmamalarını öneriyorum. Tavsiyem: Başta şapka olmak üzere güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Gerektiğinde dışarı çıkacak olanlar, sağlıklarını korumak adına gerekli önlemleri almalıdır” diye konuştu.
Dr. Diker, sıvı kaybının telafi edilmesi için günlük olarak yetişkinlerin 2,5-3 litre, çocukların ise 1,5-2 litre arasında sıvı alımı yapmalarını önerdi. Ayrıca, doğal maden suyu ve ayran gibi içeceklerin tüketiminin de sıvı dengesini sağlamada önemli olduğunu belirten Dr. Yusuf Diker Bunun dışında, ürolojik hastalıklarda fazla sıvı kaybından kaynaklı, bu bölgede de çok sık gördüğümüz maalesef böbrek taşlarının meydana gelmesinde bu sıcakların büyük etkisi olmakta. Vatandaşlarımıza normalde içmeleri gereken sıvı miktarından daha fazlasını öneriyoruz” şeklinde konuştu.
Özellikle yaşlı ve kronik hastalıkları olan bireylerin sıcak havalarda daha fazla risk altında olduğunu vurgulayan Dr. Diker şunları söyledi: “Aslında sıcaklar birçok yaş grubunu etkilemekle beraber, en fazla etkilenen grup yaş ileri yaşlılardır. Bu gruplarda özellikle yüksek tansiyonlu, kalp hastalığı, akciğer problemi olan ve şeker hastalığı olan hastaların, maalesef bu artan mevsim üstü sıcaklıklarla daha çok etkilenmektedir. Sıcak dönemde evden dışarı çıkmamalarını öneriyorum…”