Sağlık

Yaz İshallerine Dikkat!

İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akın Çam, yaz aylarında artan ishal vakalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

İshalin, çeşitli mikrobik veya mikrobik olmayan sebeplerden kaynaklanabilen bir barsak hastalığı olduğunu belirten Çam, tedavi edilmediği takdirde kalp-damar sorunlarına ve tansiyon düşüklüğü gibi komplikasyonlara neden olabileceğini vurguladı.

İshalin genellikle sık dışkılama, bulantı, kusma, karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade eden Çam, özellikle yaz aylarında mikroplu suların tüketilmesi veya bu sularla temas etmiş meyve-sebzelerin yenilmesinin ishal riskini artırdığını açıkladı.

Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerinin de ishal riskini artırabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Çam, bu ürünlerin kullanımından kaçınılması gerektiğini kaydetti.

YAZ AYLARINDA İÇME SULARINA DİKKAT!

Yaz ishallerinin, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Akın Çam, “Bazen de insanlar ishal olup bu mikropları dışkıları ile çevreye yayabilir ya da dışkıyla bulaşmış ellerin iyi yıkanmaması sonucu da ishal olabilir. Özellikle yaz ishallerinden korunmak için, kişisel temizliğe her zaman dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Açık su tüketmemeli; meyve ve sebzeleri bu su ile yıkanmamalıdır. Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. İyi ambalajlanmamış, üzeri açıkta satılan gıdalar, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri güvenli değildir, bunları tüketmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Sağlıklı bir yaz geçirmek için bu önlemlerin alınmasının önemli olduğunu vurgulayan Çam, herhangi bir ishal belirtisi durumunda ise vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini hatırlattı.