Gündem

Alkol-Kanser - Kalp Hastalıkları

Akut psikotrop etkileri nedeniyle alkol dünya çapında en sık tüketilen toksik maddedir. Alkolün bir gıda olarak gerekli olduğu yönündeki popüler hakim fikir bilimsel açıdan ne olursa olsun temeli yoktur. Alkolün vücuda alkol olarak girdiği tek gerçek, vücutta herhangi bir kimyasal değişikliğe uğramadan alkol olarak çıkar.

Bu Alkolün sisteme hiçbir şey veremeyeceğinin kesin kanıtıdır, çünkü tamamen kimyasal özelliklerinin yanı sıra verecek hayati veya manevi bir özü yoktur.

Alkol sindirime yardımcı olmaz, aksine onu engeller, Alkolden uzak duranların en iyi sindirime sahip olduğuna inanıyorum; ve alkol hazımsızlık, şişmanlık, vücudu asitik duruma getirir, zihin ve beden depresyonu vakalarının nedenleri arasında en büyük paya sahiptir.

Çoğu kişi tarafından alkolün güç verdiği varsayılıyor, Alkol asla sisteme güç vermez, ancak uyarıcının ani hareketinden duydukları his onları aldatır. Eyleminin ilk aşamasında, yorgun veya zayıf bir organizmanın kısa bir süre tempolu bir iş yapmasına izin verebilir; zihni kısaca parlak hale getirebilir; kasları hızlı harekete geçirmesi için heyecanlandırabilir, ancak önemli ölçüde hiçbir şey yapmaz ve yıkıma yol açtığı için yok ettiği hiçbir şeyi doldurmaz. Bir ateş parlak bir manzara yaratır, ancak arkasından bir ıssızlık bırakır.

Alkol maruz kalmanın uzun vadeli etkileri hem insanlarda hem de insan dışı hayvan modellerinde iyi bir şekilde belgelenmiştir. Beyinde hasar ve buna eşlik eden yaşam boyu biliş bozuklukları ve artan psikiyatrik bozukluk riski, alkole maruz kalmanın zayıflatıcı sonuçlarıdır. Epigenetik mekanizmaların bu sonuçlara aracılık ettiğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Alkol epigenomunuzu değiştirir. En yaygın kullanılan teratojenik maddelerden biri alkoldür ve Ulusal Alkol İstismarı ve Alkolizm Enstitüsü, 8 kadından 1'inin hamileyken alkol içtiğini tahmin etmektedir (2015). Fetal Alkol Spektrum Bozuklukları (FASD), Amerika Birleşik Devletleri'nde gelişimsel engelliliğin önde gelen önlenebilir nedeni olarak kabul edilmektedir (CDC, 2017). Ağır alkole maruz kalma, karakteristik kraniyofasiyal ve göz bozukluklarına neden olur. Alkol zararı doğrudan maruz kalan bireylerin sağlığı ve refahı açısından değil, aynı zamanda gelecek nesiller için de kritik öneme sahiptir, Bu demektir ki, alkole maruz kalmanın etkileri bir nesille sınırlı değildir

Alkol tüketiminin, kalp hastalığı ve kanser üzerindeki etkisiyle ilgili tartışmalar uzun yıllardır sıcak bir konu olmuştur.

Birçok insan kırmızı şarap tüketiminin koruyucu ve hatta bazıları için kardiyovasküler hastalık için tedavi edici olduğuna inanmak ister. Ne yazık ki, güçlü hakemli çalışmalar bunun tersini göstermektedir. Aslında kanıtlar o kadar ezici ki, az miktarda alkol bile düpedüz tehlikelidir!

Giderek daha güçlü çalışmalar, az miktarda alkolün bile koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon, hipertansiyon, yağlı karaciğer ve anevrizmalar gibi kardiyovasküler hastalık riskinizi arttırabileceğini gösteriyor.

Dünya Kalp Federasyonu, Kardiovasküler hastalık ve alkol tüketimi ile ilgili tüm verileri ve çalışmaları inceledi ve kardiyovasküler hastalık, kanser riski ve diğer ölüm nedenleri açısından hiçbir miktarın güvenli olmadığını belirledi. Uzun süre yüksek düzeyde alkole maruz kalmanın, iskemik olmayan kardiyomiyopatinin başlamasına ve ilerlemesine yol açtığı iyi bilinmektedir. Aşırı alkol alımı, miyofibriler yapının bozulması da dahil olmak üzere miyokardiyal hasara neden olur.

Dr Alexis Carrel ‘‘Kanınızda azıcık alkol varken döllenme olursa çocuklarınızda geri dönüşümsüz sinirsel hastalıklar gelişir’’diyor. Alkolün epigenetik değişiklikler yaparak kansere neden olduğu kanıtlanmıştır.

Kalp ve beyin sağlığınızı optimize etmek istiyorsanız, alkolden kaçının veya en aza indirin.

ABD Sağlık ve insani hizmetler Bakanlığı, alkollü içecek tüketimini bir insan kanserojeni olarak listelemektedir.

Kanıtlar, bir kişi ne kadar çok alkol içerse, alkolle ilişkili bir kansere yakalanma riskinin o kadar yüksek olduğunu göstermektedir. Alkol tüketimi ile kanser türlerinin gelişimi arasında en çok araştırılanlardır: Baş ve boyun, Özofagus, Karaciğer, Meme ve Kolorektal kanseridir. alkole bağlı kanserlere ek olarak, alkol tüketiminin artan melanom ve prostat ve pankreas kanseri riskleriyle ilişkili olduğuna dair kanıtlar birikmektedir.