Yaşam

Arsuz’da Muzda Fusarium Solgunluğu Hastalığı Anlatıldı

Hatay’da en fazla üretiminin gerçekleştirildiği Arsuz’da yapılan tarım çalıştayında dünyadaki üreticilerin korkulu rüyası haline gelen muzda Fusarium solgunluğu hastalığına dikkat çekildi.

FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından desteklenen Supporting Prevention and Management of Banana Fusarium Wilt Disease” proje kapsamında Fusarium solgunluğu hastalığı farkındalık çalıştayı Arsuz da yapıldı.

 

Arsuz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Muz Üreticileri çalıştayına, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Alata bahçe kültürleri araştırma enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa ünlü Alata bahçe kültürleri araştırma enstitüsünden Rasim Aslandan, Dr. Mümine Arslandan, Dr. Şefika Yavuz, Mersin üniversitesi Silifke meslek yüksek okulu müdürü Doç. Dr. Adem Özarslandan konuşmacı olarak katıldı.

 

Dünya da muz üreticilerinin korkulu rüyası olan Muzda Fusarium Solgunluğu Hastalığının önüne geçilmesi Türkiye’deki üreticilerin seralarına sıçramaması için Arsuz’da düzenlenen çalıştayda üreteciler bilgilendirildi.  

 

Arsuz’u iki T ile adlandırdıklarını belirten Belediye Başkanı Asaf Güven “Tarım ilçede öncelikli, ardından Turizm gelmektedir. Muz üretiminde ilçemiz kısa sürede çok önemli bir yere geldi” dedi.

 

İlçe sınırlarında birçok ürün çeşitliliği çiftçiler tarafından üretildiğine işaret eden Başkan Güven “Bizler Arsuz Belediyesi olarak, tarıma katkı anlamında ne yapılabileceği konusunda geldiğimiz günden beri çalışıyoruz. Bilinçli bir tarım politikası olması gerektiğini vurguluyoruz. Kişinin bilgilendirilmesi ve aynı zamanda örgütlenmesi gerektiğine de inanarak, bir yola çıktık. Bu yolda hem Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini hem de Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kurulmasına öncülük ettik. Bu kooparatifler şu an emekleme aşamasında. Örneğin şu an kadın girişimcilerimiz üretime geçti ve markalaşma yolunda önemli adımlar attılar. Burada, eskiden çok fazla ekilen karakılçık buğdayından; ince ve kalın bulgur, kömbe, erişte gibi ürünlerin seri üretimine geçilmiştir” şeklinde konuştu.

Çalıştayda ayrıca konuşmacılar üreticilere toprak analizinin ne kadar önemli olduğunu bitkinin ne istediğini iyi bilenerek ona verilmesinden, gübre kullanım miktarları ve çeşitlerine kadar bilgilendirme sunumları yaptılar.

 

MUZ SERALARINIZI KORUYUN

30 YIL EKEMEZSİNİZ, DİKKAT!

Fusarium Solgunluk Hastalığının dünya muz üreticilerinin şuanda korkulu rüyası haline geldiğine dikkat çeken Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Dr. Mümine Özarslandan “Dünya bu hastalıkla mücadele ediyor. Özellikle tedavisi sadece coronavürüs mücadelesinde olduğu gibi karantina altına alınarak, diğer seralara bulaşmaması çalışması yürütülüyor. Üreticiler kesinlikle seralara girişlerine dezenfektan havuzları yapmaları gerekiyor. Sera içerisine girecek olanlar için de galoş kullanılmasının sağlıklı olacaktır. Hastalığın bulaşması durumunda sararan muz yaprakları gövdeye bulaşarak sonunda kurumalarına yol açtığı gibi toprakta da 30 yıl gibi bir süre barındığından tekrar muz ekmenin zor oluyor” diye konuştu.

SERALARDA KENDİ MALZEMELERİNİZİ KULLANDIRIN

Şuanda Türkiye için korkulacak bir durum olmadığının altını çizen Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Dr. Mümine Özarslandan, şunları paylaştı: “Olabilirmiş gibi hareket ederek gerekli tedbirlerin alınması kaçınılmaz oldu. Bizden yardım isteyin, tereddüttünüz varsa numuneler alalım araştırma merkezimizde inceleyelim. Ama sizlerden ricamız seralara girişler için söylediğimiz hijyen koşulları uygulayın. Hasat zamanı içeride çalışacak olan işçilerin başka seralarda kullandıkları aletler ve kıyafetlerim ile değil size ait olan ekipmanları verin kullansınlar ki olası bulasılarında önüne geçmiş olalım.”

 

Çalıştay sonrası İlçe de bulunan muz serasına geçilerek konuşmacılar ve üreticiler burada galoşlar ile özel kıyafetler giyerek sera içerisinde konunu uzmanları tarafından hem uyarılarda hem de bilgilendirmelerde bulundu.