Siyaset

CHP’li Kadınlardan ‘Medeni Kanun’ açıklaması…

CHP Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka'nın Medeni Kanun'a ilişkin basın açıklaması 81 il 973 ilçede Kadın kolları tarafından kamuoyuna paylaşıldı.

CHP İskenderun İlçe Teşkilatında Kadın kolları yönetim kurulunun da hazır bulunduğu İktidarın hedef tahtasına koyduğu ‘Medeni Kanun'a ilişkin basın açıklamasını okuyan Necla Mengüç Kadınların yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını kazandığı belediye kanununun 92. Yıl dönümüne dikkat çekti.

Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte egemenlik hakkı halka geçtiğine işaret edilen açıklamada Necla Mengüç “Bu, çığır açan bir devrimdir. En büyük ikinci devrim ise eşit yurttaşlık hakkıdır. Eşit yurttaşlık hakkı laik düzen içinde kurulmuştur. 17 Şubat 1926'da kabul edilen Medeni Kanun, 4 Ekim 1926'da yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte eğitimde, toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal yaşamda kadınlar ve erkekler eşit haklara sahip olmuştur. Erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmaya ilişkin düzenlemeler kaldırılarak, evlilikte resmi nikâh zorunluluğu, tek eşle evlilik esası getirilmiştir. Kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı mahkemede tanıklık yapma, eşit miras hakkı tanınarak; kadın-erkek eşit hale getirilmiştir” diye aktardı.

CHP’li Mengüç, kanunun görüşüldüğü gün, dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’un Meclis'te dile getirdiği ‘Türk tarihinin, bendenizin anlayışına göre, en hazin siması Türk kadınıdır. Yeni tasarının aile teşkilâtı ve miras hükümleri şimdiye kadar istenildiği zaman kolundan tutularak bir esir gibi yerden yere vurulan, fakat ta ezelden hanım olan Türk annesini lâyık olduğu saygın mevkie getirecektir.’ Sözlerini de paylaştı.  

1926'da çıkarılan Medeni Kanunun laikliği esas aldığına da vurgu yapılan açıklamada CHP’li Mengüç şöyle devam etti: “Din kurallarının değişmezliği vurgulanmış, hukuk kurallarının ise toplumsal ihtiyaçlara göre değişmek zorunda olduğu belirtilmiştir. Laiklik, 11 yıl sonra, $ Şubat 1937'de Anayasa'ya girmiştir. Türk Medeni Kanunu tarih içinde değişikliğe uğramıştır, Kadınların örgütlü mücadelesi ve azmi sonucunda 2002 yılında Medeni Kanun daha da güçlendirilmiş, aile hukuku bölümü yeniden düzenlenmiştir. 1992 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen “evli kadının çalışabilmesini kocanın rızasına bağlayan madde" Türk Medeni Kanunu'ndan kaldırılmıştır…”