Yaşam

Eğitimciler hakları için meydanlara indi…

Hatay’ın İskenderun ilçesinde de Eğitim-iş ile Eğitim-Sen üyeleri bir araya gelerek iş bırakma eylemi yaptı, Öğretmenlik Meslek kanununun geri çekilmesini, yapılacak kariyer sınavının da iptal edilmesin istedi.

On dört sendikanın kararı ile ülke genelinde iş bırakan eğitim emekçileri, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı İskenderun Sağlıklı Yaşam Parkında bir araya geldi. “Öğretmen uzmandır kimse bunu tartışmaz’, ‘öğretmeniz, haklıyız, kazanacağız’ gibi sloganlar atılan, halaylar çekilen parkta Eğitim-iş ile Eğitim Sen Şube Başkanları birer açıklama yaptı.

 

Eğitim-İş Hatay 2 nolu Şube Başkanı Hüseyin Ateş, bugün eğitim emekçisinin, haksızlıklar karşısında susmayacağını, baskılara boyun eğmeyeceğini, mesleğinin onuruna, çocuklarının geleceğine sahip çıkacağını göstermenin günü olduğunu söyledi.

 

 Eğitim-İş’in çağrısı ve bu çağrıya yanıt veren eğitim sendikalarıyla birlikte, Türkiye sendikal mücadele tarihinde neredeyse benzeri olmayan bir ortak duruş birlikteliği oluşturulduğunu vurgulayan Ateş “Bugün 14 eğitim sendikası olarak üretimden gelen gücümüzü kullanacak, iş bırakarak kararlılığımızı gösterecek, ders vereceğiz” dedi.

 

Taleplerinin çok açık olduğunun altını çizen Eğitim İş Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Ateş “Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim emekçilerinin görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ülkedeki gerçek enflasyonda eğitim emekçisinin alım gücünün ne kadar düştüğü de açıktır. Oysa insanlık onuruna yaraşır ücretler alarak çalışmak bir haktır! Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir” diye konuştu.

 

Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Ünsal da, Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu olmadığını dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi: “Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir. Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır. Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. Bu amaçla 14 Ekim tarihinde eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikalar bir araya gelmiş ve ortak talepler belirlenmiştir. Taleplerimiz şu şekildedir; 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi, Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi, Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması…”