Tedarik zinciri yönetiminde verdiği katma değerli lojistik hizmetleriyle 30 yılı aşkın süredir ulusal ve uluslararası markaların çözüm ortağı olan Sertrans Logistics, Türkiye'deki ekonomik büyüklüğünden bağımsız, ihracat başarısı elde etmiş ürünleri ve bu ürünlerin üreticilerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla Fark Yaratan İhracat Hikayeleri projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında seçilen 10 girişim, Türkiye'nin önde gelen gazetecilerinin kalemiyle hikayeleştirilerek, “Fark Yaratan İhracat Öyküleri” kitabında bir araya getirildi. Sertrans, bu başarıların bilinirliğini artırmayı ve bu sayede hikayelerde yer alan kahramanların yeni ihracat başarılarına ilham kaynağı olmalarını sağlamayı hedefliyor.
“Kitapta yedi kadın girişimcinin hikayesi var”
Fark Yaratan İhracat Hikayeleri projesiyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş, “Sertrans olarak 34 yıllık deneyimimizden güç alarak ülkemizin mevcut ihracat hacmini daha da artırmak ve yeni oyuncuların pazara girmesini teşvik etmek için önemli bir projeye başladık. Proje kapsamında çoğumuzun bilmediği fakat önemli ihracat başarıları elde etmiş ürünleri ve bu ürünlerin üreticilerini gün yüzüne çıkarmayı hedefledik. Geçtiğimiz aylarda duyurduğumuz ‘Fark Yaratan İhracat Hikayeleri' projesinin önemli bir ayağı olan ‘İlham Veren İhracat Öyküleri' kitabımızda bu hikâyelerin bir araya getirdik. Proje kapsamında hazırladığımız bu kitapta ülkemizin çeşitli coğrafyalarında üretim sürecine tabi ve dünya pazarlarında kendi alanında önemli ihracat başarısı elde etmiş 10 hikâye yer alıyor. Birbirinden özel hikâyelerin yer aldığı bu kitap, Türkçe ve İngilizce olarak basılarak gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki şirketler, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör üzerinden birçok noktada okuyucularıyla buluşmaya başladı bile. Amacımız, bu başarıların bilinirliğini artırmak ve bu hikayelerin yeni başarı hikayelerine ilham kaynağı olmasını sağlayabilmek. Ayrıca yine ihracat hikayeleri projesi kapsamında hayata geçirdiğimiz, ilkini haziran ayında İzmir'de, ikincisini temmuz ayında Ankara'da yaptığımız ve önümüzdeki günlerde yenilerini düzenleyeceğimiz ‘Dış Ticarette Yeni Ufuklar' buluşmalarıyla da hikâye sahiplerini geniş kitlelerle buluşturmuş olacağız. Bir diğer taraftan kitabımızda yer alan hikayeleri dijital medya kanalları üzerinden kamuoyuna taktim edecek, başarılarını herkesle paylaşacağız. Bu süreçte beni en çok mutlu eden ise araştırma sürecinde karşımıza çıkan kadın girişimcilerin çokluğuydu. Bu yıl kitabımızda yedi kadın girişimcinin olağanüstü başarılarına yer verdik. Umudum odur ki önünüzdeki yıllarda kadın girişimcilerin sayısı bu vesileyle daha da artacak. Şunu söylemek isterim ki bu yıl bizim için başlangıç. Projemiz önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve yeni hikâyeleri hep birlikte okuyacak, başarılarıyla gururlanacağız. Bu sayede ihracat pazarına yeni karhamalar katabilirsek ne mutlu bize” dedi.
Kitapta yer alan fark yaratan girişimler şöyle:
BEE'O Propolis: Propolis başta olmak üzere bal tarımında, arı sütünden arı zehrine çok çeşitli bal ürünü üretiyor. Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı'nın, bir annenin zaruretten doğan girişimcilik hikayesini Rüştü Bozkurt kaleme aldı.
Fındık Ocağı: Trabzonlu dört kız kardeş Seyyare, Sinem, Demet ve Kübra Sungur'un Karadeniz fındığını Belçika'nın çikolatasıyla buluşturan ve bugün ABD'den BAE uzanan ihracat başarısını Dr. Şeref Oğuz kaleme aldı.
İskoç Algea: Avukat İskender Uygunbaş'ın sağlık destek ürünleri girişimi. Yosundan sağlık ürünü geliştirerek dünyaya şifa dağıtan girişimin hikayesini Ömer Türkdönmez kaleme aldı.
J Club: Ahmet Polat'ın dünyanın 25 ülkesine ihracat yaptığı ayakkabı markasının hikayesini Şefik Ergönül kaleme aldı.
Mapsis Metal: Savunma sanayi, havacılık, otomotiv, inşaat gibi değişik alanlarda alüminyum ürünü tedarik ediliyor. Filiz Akkaş'ın “mesleklerin kadın-erkek ayrımı olmaz, erbapları olur” dedirten cinsten öyküsünü Osman Saffet Arolat yazdı.
Mest-i Hayal: Neyzen Hayali Yılmaztürk'ün Mest-i Hayal markasıyla Türk neyini dünyaya ihracat eden girişiminin hikayesini Mustafa Kemal Çolak kaleme aldı.
Plustechno: Yapı kimyasalları üretimi, pazarlaması ve ihracatını yapıyor. Kimya alanında güçlü ülkelerden Almanya'ya kendi markasıyla ihracat başlatan Doç. Dr. Özlem Akalın'ın ihracat başarısı hikayesini Didem Eryar Ünlü kaleme aldı.
Proted: Ortopedik protez ve ortez üretiyor. Dünyada beş kıtada 65 ülkeye ürünlerini ihraç ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün tedarikçisi olarak da hizmet veriyor. Türkiye'nin ilk ayak protezi üreticisi ve bu alanda Türkiye'nin dışa bağımlılığını ortadan kaldıran girişimin ve kurucusu İlhan Şahin'in hikayesini Hakan Güldağ kaleme aldı.
Tunay Gıda: Organik tarıma dayalı meyve konsantresi, meyve püre üretimi ve ihracatı yapıyor. Üretimin yüzde 98'i ihraç ediliyor. Sami Tuncer Kırtıloğlu'nun hikayesini Vahap Munyar yazdı.
Volta Motor: Elektrikli mikromobilite şirketi. Avrupa'da altı ülkede şirketleri var: İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya, İspanya ve Hollanda. Dünyada 50'nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyorlar. İki genç girişimci Fatih Bayraktar ve Mustafa İnci'nin duvarda kapı açan cinsten iş modelleriyle yarattıkları Volta Motor'un hikayesini Handan Sema Ceylan yazdı.
Fark Yaratan İhracat Öyküleri Kitap Oldu
Sertrans Logistics'in Türkiye'de ihracat bilincini geliştirmek ve yeni ihracat başarılarına ilham kaynağı olmak amacıyla hayata geçirdiği Fark Yaratan İhracat Hikayeleri projesi kapsamında “İlham Veren İhracat Öyküleri” kitabı yayınlandı. Başarısı ülke sınırlarını aşan üretici ve işletmelerin bilinirliğini artırmak üzere yayınlanan kitapta, alanında fark yaratan ve önemli ihracat başarısı elde eden 10 farklı girişiminin serüvenine yer verildi.
Bunlar da ilginizi çekebilir