Ekonomi

İskenderun’da esnaf iş yerlerini açmaya başladı…

Merkezi Kahramanmaraş ve Hatay olan büyük depremlerin yarattığı yüzyılın felaketinin üzerinden 23 gün geçerken İskenderun ilçesinde esnaf yavaş yavaş işyerlerini açmaya başladı ve kent normalleşme sürecine girdi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin vurduğu, büyük acıların yaşandığı, sonrasında oluşturduğu etki, hasar nedeniyle yaşamın felç olduğu on bir ilde hayat zor da olsa devam ediyor.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde 309 binanın yıkıldığı, çok sayıda da binanın yıkım kararı verildiği şehrin birçok kesiminde insanlar çadırlarda, kurulan konteyner ve çadır kentlerde hayatlarını sürdürüyor. Yaşanan felaketin üzerinden 23 gün geçen İskenderun’da kent merkezi ile şehrin mahallelerinde esnaf yavaş yavaş işyerini açmaya başladı.

Depremin ağır hasarını yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek, normal yaşama adaptasyona katkı sunmak üzere esnaf öncelikle işyerinin sağını solunu düzeltti, kullanılır hale getirdi.

Büyük bir felaket yaşandığını, çok sayıda insanın zarar gördüğünü ancak yaşamın devam ettiğini ve işyerlerini açtıklarını ifade eden esnaflar “Hayattayız çok şükür. Evlerimizde işyerimizde ister istemez herkeste olduğu gibi çatlaklar var. iki üç gün olduğu açalı, yavaş yavaş iş oluyor. Biz vatandaşlarımız için işyerimizi açtık. Bir yerden başlamamız, normalleşmemiz gerekiyordu. İnsanların psikolojisi bozuk, bizi açık görünce mutlu oluyorlar, bütün esnafımızın açmasını istiyoruz. Normalleşme oldukça daha iyiye gideceğiz inşallah. Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun. Biz İskenderun esnafları olarak dükkanlarımızı açtık. Normalleşme sürecine gerdik. İmkanı olan herkes işyerini açsın, bu süreci hep beraber aşalım” şeklinde konuştular.

Bir esnaf da kentte esnafın %10’u dahi açık olmadığını vurgulayarak “Herkes kendi derdine düşmüş. Zarar görmeyen kim kaldı ki? Ağır hasarlı binalar önce yıkılması lazım, ondan sonra piyasaların açılması daha doğru olur. İnsan şehre girdiği zaman güvenle girmeli, tabi sağlam olan esnaf arkadaşlar da işyerlerine giriş çıkışlarda tehlike yoksa gelir açarsa daha iyi olur” dedi.