Kültür

Sanata Doğru: Karakalem Çizim Teknikleri Nelerdir?

Boş zamanlarınızı sanatsal bir aktivite ile değerlendirmek istiyor ve karakalem çizim tekniklerine yönelmeyi hedefliyorsanız, bu rehberimiz tam size göre. Karakalem çizim teknikleri başlangıç seviyesi için oldukça anlaşılır ve basit olmakla birlikte uygulanması keyifli, yöntemlerden, kullanması oldukça pratik malzemelerden oluşur. Siz de karakalem çizim tekniklerini, gerekli malzemeleri ve karakalem ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları bu rehberimizde okuyabilir ve kendinize yepyeni bir hobi edinebilirsiniz.

Boş zamanlarınızı sanatsal bir aktivite ile değerlendirmek istiyor ve karakalem çizim tekniklerine yönelmeyi hedefliyorsanız, bu rehberimiz tam size göre. Karakalem çizim teknikleri başlangıç seviyesi için oldukça anlaşılır ve basit olmakla birlikte uygulanması keyifli, yöntemlerden, kullanması oldukça pratik malzemelerden oluşur. Siz de karakalem çizim tekniklerini, gerekli malzemeleri ve karakalem ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları bu rehberimizde okuyabilir ve kendinize yepyeni bir hobi edinebilirsiniz.

Karakalem Çizim Nedir?

 

Karakalem tekniği, teknik olarak bakılacak olursa aslında kömür ile yapılan bir çizim yöntemidir. Kömür yanmış organik bir malzemedir ve sanatçılar tarafından bir karakalem çizimi oluşturmak için kullanılan birkaç tür kömür vardır. Bununla birlikte modern karakalem teknikleri söz konusu olduğu zaman hem sanatçının işini kolaylaştırmak hem de daha estetik bir çizim oluşturmak için kömür ile birlikte özel karakalem çizim araçları kullanılır. Karakalem tekniklerinde kullanılan kömür türleri, "asma" ve "sıkıştırılmış" kömür olarak ayrılır. Asma kömürü genellikle yanmış söğüt ağacından oluşur, yüzeye kolayca yayılır ve silinmesi çok kolaydır. Çizim yaptığınızda genellikle sıkıştırılmış kömürden daha hafif bir iz bırakır ve farklı yüzeylere de kolayca bulaşır. Sıkıştırılmış kömür ise sakız benzeri bir bağlayıcı tarafından bir arada tutulur ve asma kömüründen daha koyudur. Silmesi daha zordur, lekeleme ve gölgeleme yapmak daha güçtür, ancak bu malzeme, yüzeyde daha koyu bir iz bırakır. Sıkıştırılmış kömür, yuvarlak çubuk, kare çubuk veya kurşun kalem olarak gelebilir, asma kömürü ise neredeyse her zaman yuvarlak bir çubuktan oluşur. Karakalem çizimler için özellikle tercih edilen kurşun kalem setleri tam olarak sıkıştırılmış kömürden elde edilmektedir.

 

Karakalem Çizim Araçları Nelerdir?

 

Karakalem çizim yapmak için kömür kullanmanın yanı sıra elbette birkaç malzemenin daha emrinizde olması gerekir. İlk olarak, çeşitli farklı tipte sıkıştırılmış kömüre, yani karakalem çizim teknikleri için tasarlanmış kurşun kalem formuna ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca yoğrulmuş bir silgi de fazlasıyla yararınıza olacaktır. İşte karakalem çizim tekniklerine geçmeden önce edinmeniz gereken malzemeler:

 

  • Yoğurulmuş Silgi: Hamur silgi olarak da geçer. Yoğurulmuş bir silgi, malzemeyi yüzeyden kaldırmak için tasarlanmış özel bir silgi türüdür. Yoğurulmuş silgiler, standart silgi çeşitlerinden farklı olarak özellikle kömürle iyi çalışır. Elbette geleneksel kurşun kalemler ile yaptığınız vuruşları silmek için normal silgiyi de elinizin altında bulundurabilirsiniz.

 

  • Karıştırma (Harmanlama) Kütükleri: Füzen de denir. Çizim esnasında özellikle karakalem gölgelendirme teknikleri için profesyonel bir harmanlama kütüğüne sahip olmak işinize yarayacaktır. Bir harmanlama kütüğü, kömürün karıştırılması ve bulaşması üzerinde tam kontrole sahip olmanızı sağlayacaktır.

 

  • Çizim Kağıdı: Karakalem çizim yapmak için aslında pek çok farklı yüzeyi kullanabilirsiniz. Kömür, aslında kendisini kabul eden hemen yer yüzeye rahatlıkla uygulanabilir. Karakalem çizim teknikleri için tercih edilen en yaygın yüzeyler, kömür kağıdı, pastel kağıtlar ya da suluboya kağıtlarıdır. Pürüzsüz olan her yüzey kabul görür ve gazete kağıdı, bristol tahtası ya da illüstrasyon panosu da birer çizim kağıdı seçeneğidir. Bazı karakalem sanatçıları, tonlu kağıtlar üzerinde çalışmayı tercih eder. Tonlu kağıt kullanıldığında çizimde hem beyaz hem de siyah kömür kullanılabilir. Kağıt tonlu olduğu için beyazlar da tıpkı siyah kömür gibi rahatlıkla uygulanabilir.

 

  • Kağıt Havlu/Bez: Düz bir yüzeye çizim yapıyorsanız, elinizin altında bir kağıt havlu bulundurmak da iyi bir fikirdir. Kağıt havluyu elinizle çizimin yüzeyi arasına koyabilirsiniz, böylece elinizdeki kurşun kalem kalıntıları işinize bulaşmaz.

 

Yeni Başlayanlar için Karakalem Çizim Teknikleri

 

1. Karakalem Kömürünü Tutma İpuçları

Asma kömürü ve sıkıştırılmış çubuklar, elinizde çizim kaleminden farklı tutulmalıdır. Sanatçıdan sanatçıya değişir ama çoğunlukla kömürü baş ve işaret parmağınızla avucunuz kağıdın yüzeyine bakacak şekilde tutmanız önerilir. Bu, sadece bileğiniz yerine omzunuzu ve dirseğinizi kullanarak işaretler yapmanızı sağlar. Özellikle karakalem portre çizim teknikleri ve karakalem yüz çizim teknikleri için bu önemli bir adımdır. Daha ayrıntılı işaretler için, geleneksel bir kurşun kalem de kullanılabilir ve aynı şekilde tutulabilir.

 

2. Adım Adım Karakalem Çizim Dağılımı

Çizim, bir karakalem kalem kullanarak gevşek bir kontur çizgisi taslağı ile başlar. Yüksek kontrastlı alanlar bir çizgi ile belirtilir. Daha sonra, toz haline getirilmiş kömür, çizimin üzerine yayılır ve bir paspas fırçası ve bir kağıt havlu ile yüzeye işlenir. Karakalem ile daha koyu alanlar güçlendirilir. Toz kömür yüzeye işlenir. Yoğurulmuş bir silgi kullanılarak vurgular toplu olarak silinir. Kesin vurgular çizmek için beyaz bir kömür kalemi kullanılır. Yüzeydeki siyah kömür ile beyaz kömür karıştıkça değerde derecelendirmeler yapılabilir. Vurgular çizim boyunca devam eder. Kalemle yapılan kontur değiştirilerek doku oluşturulabilir. Daha sonra, daha yumuşak bir karakalem kullanılarak gölgeler koyulaştırılır. Ardından arka plan doku ve ek ilgi oluşturmak için yoğrulmuş bir silgi ile silinir. Döküm gölgeler, çizilen objenin altında oluşturulur ve bir karıştırma kütüğü kullanılarak "çekilir". Tamamlanan çizim, istenmeyen bulaşmayı önlemek için sabitleyici kullanılarak sabitlenebilir. Şimdi bu sabitleme uygulamasına yakından bakalım.

 

3. Karakalem Çizimlerini Sabitleme

Karakalem çizimleri tamamlandığında, sanatçı kömürü yerinde "sabitlemeyi" seçebilir. Karakalem çizimleri genellikle çok tozlu olduğundan, bu yaygın bir uygulamadır. Farklı fiksleme türleri de vardır. "Sabit" edildikten sonra sanat eseri üzerinde bazı çalışmaların yapılmasına izin veren uygulanabilir bir sabitleyici satın almak mümkün. Çoğu sanatçı, daha sonra çizime geri dönmeyi ve yalnızca bir adet uygulanabilir fiksatif kullanmayı seçiyor. Bu fiksatif, bir sprey kutusunda gelir ve sanat eseri üzerine püskürtülerek uygulanır. Bunu yapmanın en iyi yolu, sprey kutusunun sanat eserinden yaklaşık bir metre uzakta tutulduğu iyi havalandırılmış bir alandadır. Saç spreyi de fiksatif yerine kullanılabilir ancak yüzeyi koyulaştırabileceğinden pek tavsiye edilmez.