Dünya olarak sağlık sınavından geçtiğimiz günler yaşıyoruz. Bizler yetişkinler olarak, süreci biraz daha bilinçle geçirirken, durum ergenlik dönemindeki gençlerimiz için biraz daha farklı..
Özellikle sınav sürecinin stresini pandemi döneminde yaşayan gençlerimiz için..
Bu sebeple, ebeveynler olarak sizlere daha fazla iş düşüyor.
Sınava artık sayılı günler kaldı.. Online eğitimler, sınavlar derken, sınava hazırlanana gençlerin sorumlulukları arttı. Daha fazla stres yaşadılar haklı olarak.
Sınav hazırlık süreci sadece çocuklarımızı değil, ailenin tamamını etkileyen bir süreç. Bu sürecin sağlıklı geçmesi, aile içindeki iletişimin sağlıklı olması ile çok fazla ilgilidir.
Nelere dikkat etmeli?
- Çocuğunuzdan daha az kaygı ve stres yaşadığınızı ona hissettirerek, olumlu ve pozitif bir tutum içinde olun.
- Benim en önem verdiğim bakış açısı şu: ‘’Sınavlar çocuğunuzun kişiliğini değil bilgisini ölçer’’ Sınavın, kendi kişiliğine yönelik bir değerlendirme olduğunu düşünen çocuk daha çok kaygılanır. Son günlerde sınavdaki eksiklerine göre çalışma yapması yönünde yönlendirin.
- Hepimizin olumlu ve olumsuz davranışları olduğunu unutmayalım. Bu sayılı günlerde çocuğunuzun olumlu davranışlarına dikkat edip bunu ifade edin.
- İstediği yeri kazanamama durumunda, birlikte alternatif bir plan oluşturun.
- Beklentileriniz gerçekçi olmalı. Çocuğunuzun yapabileceğinden fazlasını beklemek, çocuğunuzda stres, gerginlik, kaygı, mutsuzluk sonuçlarını doğurur. Bu yüzden çocuğunuzu tanıyıp, neyi başarıp neyi başaramayacağına göre bir beklentiye girmelisiniz.
- Pandemi döneminde artan teknoloji kullanımına dikkat!
Cep telefonu ve bilgisayar kullanımında süre konusunda bir anlaşmaya varmanız oldukça önemli. Zaman çalıcılar için ortak hareket etmeniz, zaman yönetimi konusunda çocuğunuza yönlendirici olacaktır.
- Her aile içerisinde olağan diyebileceğimiz tartışma ve çekişmeler yaşanabilir. Bu olağan tartışmalar sağlıklı iletişimin bir parçasıdır. Sınav döneminde tartışmaların, huzuru bozacak düzeye gelmemesine dikkat edin.
Sayılı günler kala, sakin ve huzurlu bir aile ortamı, sınav döneminin verimli ve başarılı geçmesine katkı sağlar.
Çocuklarınızın başarısına, ebeveynler olarak sizlerin de payının yüksek olduğunu unutmayın.