Yaşam

Ünsal: "AYM, Sesimizi Duysun"

Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, öğretmenlik mesleğini yakından ilgilendiren düzenlemelerin içerisinde aykırı maddelerin bulunduğunu ileri sürerek, bunların bir an önce düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni düzenlemelerle ilgili değerlendirmede bulunan Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve ardından çıkarılan ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğinin Anayasa’ya ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle yoğun tepkiyle karşılandığını ileri sürdü.

Açıklamasında Anayasa Mahkemesi’ne çağrıda bulunan Şube Başkanı Mustafa Ünsal “Anayasa Mahkemesi’ni öğretmenlerin sesini duymaya çağırıyoruz. Yapılan itirazlar sonucu, söz konusu kanun ve yönetmeliğin Anayasa Mahkemesi’nde görüşülecek olmasına rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimini işletmekte ısrar etmesi anlaşılır gibi değil” dedi.

Başkan Ünsal, “Eğitim-Sen olarak gündeme geldiği ilk günden itibaren yaptığımız eylem ve etkinliklerde AYM gündemindeki düzenlemenin öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olduğu ifade edilmiştir. Son olarak 2 Kasım tarihinde 14 eğitim sendikasının ülke genelinde yaptığı iş bırakma eylemiyle öğretmenler, kitlesel olarak itirazlarını dile getirmiştir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, ÖMK’ye yönelik bütün eleştirilere kulaklarını tıkamakta ve bildiğini okumaya devam etmektedir” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK’yi 9 Kasım 2022 Çarşamba günü esastan görüşeceğini aktaran Ünsal şunları konuştu:

“Eğitim emekçilerinin beklentisi, ÖMK’de yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde uygulanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir. Bu anlamda AYM’nin vereceği karar önemlidir.

Şube Başkanı Mustafa Ünsal, sendikalarının yıllardır sadece öğretmenlerin değil, eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunduğunu kaydederek şunları ekledi:

“Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alındığında anlamlı olacaktır. Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini güvence altına alan yeni bir kanun yapılmalıdır. Eğitim emekçilerinin AYM’den talebi hukuka uygun karar alması, eğitim alanında oluşacak kaosa izin vermemesidir. Gündeme geldiği andan itibaren eleştiri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaştığımız Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı mücadelemizi gerek hukuksal gerekse örgütsel boyutuyla sonuç alıncaya kadar sürdüreceğimiz bilinmelidir.”