Doğum ağrısının, kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrı olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Mehmet Otuzbir, “Şiddetlidir ve kadınların büyük bir çoğunluğu tarafından yaşamlarındaki en ağrılı deneyim olarak tanımlanır. Ortaya çıkan ağrı; hastanın solunum, dolaşım ve metabolizmasında, çoğu olumsuz önemli değişikliklere neden olur” dedi.

Uzman Dr. Mehmet Otuzbir, annedeki değişikliklerin fetus ve yenidoğan üzerine; solunumsal değişiklikler, kan dolaşım sistemi etkileri, rahmin doğumdaki kasılmaları, metabolik etkiler, hormonal etkiler, psikolojik etkiler, rahim aktivitesi ve doğum üzerine etkiler, fetüs üzerine etkileri gibi zararlı etkileri olabildiğini belirterek “Sonuç olarak; ağrının doğuma mutlaka eşlik etmesi gerekmez. Her ne kadar ağrı doğumun başladığını bildiren önemli bir biyolojik işaretse de, bu görevi bittikten sonra sonlandırılması gerekir, devam eden şiddetli ağrının anne, fetus ve bazı durumlarda da yenidoğan üzerine zararlı etkileri vardır. Bu yüzden doğum ağrısı tedavi edilmelidir” diye konuştu.

EPİDURAL ANESTEZİ NEDİR,

NASIL UYGULANIR? 

Ağrısız doğumun; doğum sancılarının karında basınç, kasıklarda baskı şeklinde algılandığı, tamamen normal bir doğum olduğunu, ağrı ve acının olmadığını anlatan Uzm. Dr. Mehmet Otuzbir, “Bunu en iyi sağlayabilen yöntem, epidural (anestezi) analjezidir. Epidural anestezi, ağrı hissini ortadan kaldıran bir bölgesel anestezi şeklidir; hem normal doğumda, hem de sezaryen ile doğumda başarıyla uygulanmaktadır. Epidural anestezi, normal doğumda uygulandığında ağrılı olan doğum kasılmalarını gidermede oldukça etkilidir ve daha konforlu bir normal doğum yapılmasını sağlar. Sezaryende uygulandığında ise genel anesteziye göre risklerinin belirgin bir şekilde az olması yanında anne adayının bebeğini ilk doğduğu dakikalarda görmesine ve emzirmesine olanak sağlar ve yine doğum sonrası yerinde bırakılan kateterden verilen ağrı kesici maddeler annenin doğum ve sonrasını ağrısız, daha konforlu geçirmesine önemli katkılarda bulunur” şeklinde konuştu.

AĞRISIZ DOĞUM BEL AĞRISINA

NEDEN OLUR MU?

Diş enfeksiyonu erken doğuma yol açabilir Diş enfeksiyonu erken doğuma yol açabilir

Çoğunlukla bel bölgesinde bir problem yoksa epidural anestezinin bir ağrıya sebep olmadığını ifade eden Uzm. Dr. Mehmet Otuzbir şunları söyledi: “Epidural anesteziyle, bel fıtığı ameliyatları bile yapılmaktadır. Bel fıtığı olanlara ve bel ağrısı çekenlere de uygulanabilir, sakıncası yoktur. Doğumdan sonra bel ağrıları devam edebilir, bunun nedeni epidural anestezi değildir. Ağrının engellenmesi, sadece konfor sağlamaz. Ağrı duyusunun engellenmesi ile doğum ağrısında ortaya çıkan enzimler ve hormonlar oluşmayacağı için hem annenin tansiyon, nabız vb. birçok değişikliği olmaz; gene aynı nedenle rahime olan kan akımı üzerine de olumlu etkilidir. Özetle epidural analjezinin anne ve bebek üzerine değil zararı; doğum ağrısını kesme gibi bir mucizenin ötesinde yararları da vardır…”

Editör: TE Bilisim