Denizlerde 1 Eylül’de başlayacak av sezonu için hazırlıklar sürerken, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ticari avcılık yapanlar için ‘marka’ uygulamasını hayata geçirdi.
Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, Hem kaçak avcılığın hem de deniz canlılarının ölümüne neden olan hayalet ağların önüne geçilmesinin hedeflendiği uygulamayla ilgili açıklama yaptı.
Hatay Birlik Başkanı Celal Bilen, Tarım Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu uygulamaya istinaden 30 Ağustos'a kadar tüm balıkçılar bütün ağlarına, belirlenen sayıda marka takmaları gerektiğini belirterek “Her balık tekesinin ağının kendisine ait olduğu sistemde tespit edilerek oraya kaydedilecek ve bilinecek. Bu (QR kod) bulunan markalar bizlere dağıtılmaya başlandı. Ankara'dan yavaş yavaş gönderiyorlar, geldikçe biz bunları balıkçılarımıza dağıtıyoruz” dedi.
MARKASIZ AĞLA AVLANANLARA CEZA VAR!
QR kod marka uygulamasının en başa ve en sona iki uca 2.000 metre uzatma ağlarında ikişer adet takılacağına ifade eden Celal Bilen “Troll teknelerinde 2 başa ve ortaya takılacak, Parakete de tüm şamandıralara hem başta hem sondaki şamandıralara marka takılacak. Bu markalar tespit amaçlıdır, kesinlikle yerinden sökülemez, başkasına devredilemez, bunun cezası büyüktür. Tüm balıkçılardan bu uygulamaya iştirak edip 30 Ağustos’a kadar bitirmelerini temenni ediyorum. Eğer bize müracaat etmeyip de marka talebinde bulunmayan balıkçılar 1 Eylül'den itibaren denize çıktıklarında yüksek düzeyde ceza yiyecekler. Bizim sadece onlardan istediğimiz bir an önce müracaat edip bu markaları takıp işlere devam etmeleridir” diye konuştu.
Tarım Bakanlığı tarafından bu sezon uygulamaya geçen ağlar üzerindeki QR kodlu markaların Ankara'dan bastırılıp getirildiğine değinen Celal Bilen “Balıkçı kullandığı ağların sayısı kadar bizden talep ediyor, daha sonra ilçe tarım müdürlüklerine bir dilekçe ile müracaat edip bunları ağ çeşidine göre takacaklar. Markalar seri numaralı, her teknenin kendine göre bir seri numarası var ve bunlar sisteme kaydedecekler. Denizde görev yapan uygulamacılar da bu markalar sayesinde ağaların kime ait olduğunu tespit edecek, olmayanlara da ceza kesecekler. Geçen ay tarım bakanlığında toplantıya katıldık biz misina ağlarının tamamıyla yasak edileceğini biliyorduk ancak biz Akdeniz Bölgesi olarak karşı geldik. Adana Mersin şu anda istemiyor daha sonra balıkçımızın talebi doğrusunda misina ağlarının açılması için bakanlığımıza yazı yazdık Su Ürünleri Genel müdürlüğüne, onlar da talebimizi uygun gördüler, belirli ölçülerde belirli metre içerisinde misina ağlarının uygulanması için yazıyı bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Bu markalarla ilgili balıkçılar arasında sıkıntılar yaşandığını da hatırlatan Celal Bilen şöyle devam etti: “Markalar geç geldi. Ama balıkçı talepte bulunmadıkları için o zorluğu biz yaşıyoruz. Hem Birlik hem de kooperatif olarak, ancak biz 30 Ağustos’a kadar yetiştireceğiz. Balıkçılarımız marka takmadan denize çıkılmasın, bu sıkıntıları yaşamasınlar, bir an önce ağlarına markalarını ilçe tarım müdürlüğüne taktırsınlar. Ankara’da bu markalar için toplantıya çağırıldık merkez birlikle çözüme ulaştırdık. Hatta iptal etmek istedik, ancak iptal olmadı. Balıkçılar karşı geldi. Öncelikle biz bu markaların takılmasını istemiyoruz dediler. maddi yönden ancak şöyle 4-5 liraya geliyor, çok büyük para değil ama balıkçı bunu kabul etmedi. Bakanlık bu uygulamayı yürüklüğe geçirdiği için geriye dönüşü konuşmanın anlamı yok. Önümüze bakalım bir an önce markaları takıp işimize koyulalım…”
Ağlarına marka alıp takan bir Balıkçı da Sahil Güvenliğin denizde su altındaki marka denetimini yapmasının güç olacağını, ayrıca bu markaların ağları yırtabileceğine de işaret ederek “Biz uzatma avcılığı yapıyoruz, bizim ağlarımızın ipleri ince atarken bunlar hep takılacak ve ağlarımıza zarar verecek ama devletimiz uygun görmüş diyecek bir şey yok. Şimdi biz ağlarımızı üst üste çekiyoruz ama atarken de aynı şekilde atıyoruz, en ufak bir şey bizim ağlarımıza dolaştığı zaman ağlarımız yırtılıyor. Aynı şekilde bunları takacağız ama nasıl takacağız, nereye takacağız? Zaten işlerimiz kırık birde böyle şeyler çıkarıyorlar, zaten balıkçılık yok. Körfezde balık yok, herkes tekesini bağlamış durumda” diye konuştu.