Böbrek kanseri nedir?

Op. Dr. Yusuf Diker, “Genellikle 45 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen böbrek kanseri; normal işlevlerini yerine getiren hücrelerin işlevlerini yitirerek, anormal derecede büyümesidir. Böbrek tümörü oluşumunun nedeni tam olarak bilinmese de, risk faktörleri kanser oluşumunu tetikleyebilir. Aşırı sigara kullanımı, aşırı kilo, böbrek fonksiyonlarında bozukluklara yol açan vücudun aşırı yağlanması, uzun süre kan basıncı yüksekliği, kronik böbrek yetmezliği hastalığı, genetik yatkınlık, doğuştan gelen atnalı böbrek, polikistik böbrek hastalığı gibi hastalıklardır. Erken evrede böbrek kanseri hiçbir belirti vermeksizin sessiz bir şekilde ilerleyebilir. Bu yüzden yıllık ultrason takiplerinin yapılması önerilir. Kilo kaybı, böğür ağrısı ve idrardan kan gelmesi böbrek kanseri belirtisi olabilir. Bu nedenle her belirtiyi dikkate almak gerekir” dedi.

Böbrek kanseri tedavisi nelerdir?

Diş sıkma alışkanlığı olan çocuklarda nelere dikkat edilmeli? Diş sıkma alışkanlığı olan çocuklarda nelere dikkat edilmeli?

Böbrek tedavisi uygulamaları hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Yusuf Diker, “Böbrek kanserinde tedavi, tümörün yerine ve büyüklüğüne göre farklılık göstermektedir. Çoğunlukla cerrahi müdahaleye başvurulur. Böbreğin tamamı ya da sadece kitle ameliyatla alınmaktadır. Kanser, böbreğin dışına yayılmışsa, kanserli dokuları hedef alan ilaç ve kemoterapi kullanılabiliyor” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim