Sağlık

Çocuklarda mevsimsel ishale dikkat!

İskenderun Özel Gelişim Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Emin Turhan, ishallilerin çocukluk çağında 5 yaş altı çocuklarda dünyada ölüm sıklığı açısından ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti.

Çocuklarda ishal problemlerinin önemine değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Emin Turhan “Özellikle dört mevsimde karşımıza çıkabilen, yazın daha çok amip ve bakteriyel enfeksiyonlarla seyreden kışın ve ilkbahar aylarında ise daha çok viral enfeksiyonların ön plana olduğu vakalardır” dedi,

İshalin bir çocukta günde 3 defa, daha fazla 24 saat içerisinde sulu kötü kokulu dışkılama veya anne sütünü emen bir bebekte de günlük rutinin dışında daha fazla sayıda sulu dışkılama olarak tanımlandığına işaret eden Dr. Turhan “İshaliler çocukluk çağında 5 yaş altı çocuklarda dünyada ölüm sıklığı açısından ikinci sıradadır, dolayısıyla çok önemli bir sağlık tehdit edici bir unsur olan problemdir. Bu mevsimlerde özellikle sonbahar ve kış aylarında viral gastroitler ishallerle karşılaşıyoruz. Bununla ilgili tabii ki bulaş açısından en önemli risk faktörü ellerin yemekten önce ve sonra yıkanmamış olması, gıdaların hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış olması, bu ishallerin en önemli sebepleri. Bunların önüne geçmesi açısından hijyen kurallarına uymak gerekiyor” diye konuştu.

İshal vakalarında burada en önemli parametrenin ishallerde mutlak surette sıvı kaybının bertaraf edilmesi olduğunu vurgulayan Dr. Turhan “Küçük çocukların yüzey alanları yetişkinlere göre çok daha küçük olduğu için sıvı kaybına bağlı olarak hayati tehdit eden olumsuz tablolarla karşı karşıya kalmaları çok yüksek. Mutlak surette sıvı kaybını dengelemeliyiz. Eğer hastanın özellikle dehidratasyon dediğimiz sıvı kaybında muayenede göz kürelerinde çökük, renginde solukluk, ağzında kuruluk, hatta ağladığında gözyaşının akmaması, uykuya meyil ya da aşırı derecede huzursuzluk tablosu varsa bu özellikle ishal tablosunun ağırlaşmakta olduğunu gösteren bulgulardır. O yüzden mutlak surette sıvı kaybını desteklememiz gerekiyor. Bunun için oral ve dehidratasyon sıvıları var kiloya ve yaşa göre desteği farklıdır mutlak surette yoğun bir sıvı takviyesi yapmamız gerekiyor. Kaybettiğinin yerine koymamız açısından onun dışında beslenmesini mutlaka düzeltmemiz gerekiyor. Sindirimi daha kolay ishal arttırmayacak gıdalarla yoğun bir şekilde desteklemek gerekiyor” şeklinde konuştu.

ROTAVİRÜS AŞASI ÖNERDİ

Çocukluk çağında karşılaşılan ishallerin neredeyse 80-90'lık sınırını viral gastroitler oluşturduğunun altını çizen Dr. Turhan şunları kaydetti: “Bunlar arasında ense karşılaştığımız mikroorganizm organizma rota virüs çocukluk uçağı ishallerinin en sık sebebidir. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda bu durumlarda ailelerin yaklaşımı ‘ben çocuğumu hijyenik anlamda çok hijyenik ortamda tutarım, bana bulaşmaz’ diyebilir ama bu virüs sadece gıdalarla değil nefes yoluyla da temas yoluyla da çok rahat ulaşabilen biri virüs mutlak surette çocuklarımıza rotavirüs aşısını yaptırmamız gerektiğini söylemem gerekiyor. Aşı takvimi hekim tarafından ailelerin mutlak surette çıkarsa alıp aşıların yapılması yönünde ısrar ve vurgu yapılmalı…”