Özellikle çocuklarda sık görülen çürük vakalarına ilk olarak değinen Yıldırım, çürüğün bulaşabilir ve engellenebilir bir hastalık olduğunu söyleyerek; “Çürük engellenebilir bir hastalıktır. Bunu nasıl engelleyeceğiz? Bunun bir matematiği var, çürüğün oluşması için 3 tane önemli faktör var. Birincisi dişlerin üzerinde kalan gıda artıkları, bunların uzaklaştırılması lazım, uzaklaştırılması gereken en önemli gıda grubu da karbonhidrat grubudur. İkincisi çürüğe sebep olan bakteri. Çürüğün oluşması için bu bakterinin de ortamda olması lazım ve hepimizin ağzında bu bakteri var. 3. faktörde bakterilerle besinin ağızda ortak kaldığı süre. Yemeği yediniz aradan belli bir süre geçmesi gerekiyor çürüğün oluşması için. Biz de o yüzden diyoruz ki yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalayalım. Her yemekten sonra yapamıyorsanız eğer, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce, sabah bir akşam bir olacak şekilde en az iki kere dişlerin fırçalanması gerekiyor. Bunun yapılması halinde çürük oluşması beklediğimiz bir durum değil” diye konuştu.
Fırçalamanın tek başına yeterli olmadığını diş ipi kullanımının da büyük önem taşıdığını ifade eden Yıldırım, çocuklarda da diş ipi kullanılabileceğini söyledi.
Bebeklerde ilk dişin çıkmasıyla birlikte fırçalamanın da başlaması gerektiğini kaydeden Yıldırım; “İlk diş ve ilk diş fırçalama! Ağız bakım ürünleri artık çok gelişti, silikon uçları olan parmak fırçalar var, biz onları diş çıkartma döneminde öneriyoruz. Diş çıkartma döneminde diş kaşıntısı çok fazla oluyor onları rahatlatmak için parmak fırçala bizim için ideal fırçalar ama ilk dişi gördükten sonra parmak fırçanın yaptığı temizlik yeterli değil, kıllı fırçalara geçilsin istiyoruz. Piyasada o kadar fazla çocuklar için özel üretilmiş fırça var ki, ilk dişten sonra çocuk fırçalarıyla dişler fırçalanmalı. Diş macunlarından da bahsetmek istiyorum. Çocuğun ağzında hiç çürük yoksa, çürük risk grubunda değilse, iki ya da 3 yaşa kadar macunsuz fırçalama yapılabilir ama gece beslenmesi olan bir çocuk için macun kullanılmalı” şeklinde konuştu.
Çocuklarda en sık rastlanan ağız ve diş hastalıklarından da söz eden Yıldırım; “Diş çürüklerine bağlı olarak dolgu yaptığımız, ilerlemiş vakalarda kanal tedavisi gerekliliği olan hastalarımız var. Gece diş ağrısıyla, diş etlerinde sivilce şeklinde şişmeler görülebiliyor, çürük sinir dokusuna kadar ilerlemiş çevre dokulara kadar yayılmış ve dışarıya diş etinden vuruyor demektir, o noktada kanal tedavisi yapıyoruz. Bize gelindiğinde çok geç kalınmış ise dişler çekime kadar gidebiliyor. Ne kadar erken fark edersek ve çözmeye çalışırsak çocuklar açısından da, bizim açımızdan da, dişin değişim yaşına kadar ağızda tutulabilmesi açısından da daha iyi oluyor. 2,5-3 yaşına kadar 20 süt dişi çıkmasını tamamlar. Dişlerin değişmesi için de bir süreç var. 6 yaşında değişmeye başlayacaklar, süreç 12 yaşında tamamlanıyor” dedi.
Süt dişlerine kanal tedavisi yapmak yerine çekilmesinin farklı sıkıntılar yaratacağına da işaret eden Yıldırım; “Çocuğun dişini çektiğiniz zaman çene kemiği içerisinde gelişimini tamamlamadığı için alttaki diş çıkamıyor hemen. Süt dişlerinin 3 önemli görevi var, konuşmaya ve çiğnemeye yardımcı oluyor ve alttan gelecek olan kalıcı diş için rehberlik ediyor. Kalıcı dişlerimiz süt dişlerinin köklerini takip ederek çıkarlar. Siz bu rehberi önünden kaldırdığınız zaman, hem oluşan boşluğa diğer dişler kayma yaparlar hem de 12 yaş gelince diş çıkmaya geldiğinde rehber önünden kalktığı için, ya yanağa dile doğru kayabilir, ya da yer bulamadığı için hiç çıkmayabilir. Bu noktada çarpıklık oluşuyor ve orada ortodonti tedavisi gerektiriyor” diye konuştu.
Çocukların ilk yaştan itibaren düzenli diş hekimi kontrollerine götürülmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım; “İlk muayene ya ilk diş ya 1 yaş içerisinde olmalı. İlk dişiniz çıktığı zaman gelebilirsiniz, gelmediyseniz bir yaşa kadar muhakkak gelmeniz gerekiyor. Hiçbir problemimiz yokken bize gelin istiyoruz, çünkü sıkıntılı bir çocuğun ağrıyla, çürükle bir çocuğun bu koltuğa oturması çok kolay olmuyor ama daha öncesinde aşina olduğu bir ortam olsun, bizi tanısın, çevreyi tanısın, diş hekimine gittiği zaman hangi aletler kullanılıyor bunları görsün istiyoruz. 1 yaşında çocuğa bir işlem yapmıyoruz ama diş nasıl fırçalanır, diş çürüğüne sebep olan besin grupları nelerdir, bunları ne sıklıkla tüketebilirsiniz, ne sıklıkla temizlik yapmalısınız, korunma yöntemleri nelerdir velilere bunları anlatıyoruz. 6 ayda bir en geç senede bir kere kesinlikle diş hekimi kontrolüne gitmenizi istiyoruz. Diş fırçalamanın 9 yaşına kadar ebeveynin desteğiyle olması gerekiyor. Benim çocuğum dişlerini çok güzel fırçalıyor diyen velilerim oluyor ama çürük var ağzında, çürük var ise bu çocuk iyi yapamıyor demektir. Yapması da mümkün değil zaten el kasları buna müsait değil. En azından gece yatmadan önce çocuk fırçaladıktan sonra bir kere de ebeveynler kendileri fırçalamalılar” şeklinde açıklamalarda bulundu.