Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla İskenderun Kaymakamlığı, İlçe Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürlüğü koordinasyonluğunda, ‘Öncü Kadınlar’ etkinliğinde KOSGEB Girişimcisi Dilek Tecirli başarı hikayesini konuklarla paylaştı.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, İlçe Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Yılmaz Balaman, KADEM Hatay İl Başkanı Selma Tunç ve çok sayıda kadın davetliler bulundu.
KOSGEB Girişimcisi Aşiret kızı Dilek Tecirli’ye göre, şiddet sadece fiziksel anlamda olmadığının altını çizerek şiddetin ailede çocukluktan başladığını, dayak yemediğini anacak psikolojik şiddeti çok gördüğünü söyledi.
Reyhanlı’da dünyaya geldiğini ve 25 yıldır İskenderun’da yaşadığını aktaran Dilek Tecirli “Psikolojik şiddet gördüm, bunun yanı sıra ciddi bir rahatsızlık geçirdim. Neşeli Mutfak adı altında orta ölçekli kadın istihdamına yönelik bir işletme ile ayakta durmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.
HALA PİSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARIM VAR
Bu coğrafyada doğduysanız ve küçük yerde yaşıyorsanız öncelikle babadan ciddi anlamda psikolojik şiddet görmenin mümkün olduğunu vurgulayan Dilek Tecirli “Bu psikolojik şiddet, giyme, gitme, gelme, görüşme, çıkma gibi… Reyhanlı’da doğdum ve Reyhanlı’da büyüdüm, bu anlamda sıkıntılarım oldu ve hala üzerimden atamadığım psikolojik arızalar var. Bunu açıkça söyleyebilirim. Sonrasında üniversite sınavını kazanmama rağmen başka şehir olduğu için yine gönderilmedim” diye konuştu.
AİLEMİN İSTEĞİ İLE EVLENDİRİLDİM
On sekiz yaşında yine ailenin isteği üzerine evlilik yaşadığına değinen Dilek Tecirli “21 yıl ailemin baskısı ile olmayacak bir evliliği devam ettirmek zorunda kaldım. Evliliğimi sonlandırmak istediğimde yine ailemin, çevrenin baskısı ile karşılaştım. En sonunda tamam ben ne yapabilirim nasıl başa çıkabilirim dediğimde bir arkadaşımın işyerinde ailemden habersiz işe girdim. 3 yıl çalıştım, 3 yıl içerisinde ticareti öğrendim, insanları öğrendim, ne yapmam gerektiğini öğrendim. Fakat şanssızlık o ki bu sefer hastalıkla mücadele başladı, 2 yıl süren çok ağır tedaviler gördüm” şeklinde konuştu.
“KENDİMİ İYİLEŞTİRİRKEN İŞİMİ BULDUM”
Hastalığa niye yakalandığını düşünürken bağışıklık sisteminin çok düştüğünün farkına vardığını aktaran Dilek Tecirli şunları paylaştı: “Bağışıklığı fermente gıdalar, prebiyotik yiyecekler güçlendirir, bunların araştırmasına girdim. Bu bir iş olabilir mi diye düşündüm. Yıllar önce ticaret odasının düzenlemiş olduğu KOSGEB seminerine katılmıştım, kurs sonucu aldığım belge ile başvuruda bulundum. İş fikrim onaylandı. Küçük bir dükkan tuttum, bir kişi ile başladım. Şu anda gün içerisinde 4 bayan sürekli daimi çalışıyoruz, Reyhanlı'da 4 bayan, Kütahya'da bir bayan, Antep'te iki bayan şeklinde ağımı genişlettim. Sadece kadınlara çalışma olanağı sağladığım küçük bir işletmem var. Her geçen gün büyüyor, bu sene 5 yılımızı çalışıyoruz”