Diş fırçalamanın ağız bakımında en önemli faktör olduğunun altını çizen Başhekim Adnan Metin Özal “Ağız sağlığı önemli, vücudumuzun başlangıcı. Dişler vücudumuzun bir organıdır, iyi bakmamız gerekir. İnsanlar mutlaka 6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmeli” dedi.

 

Kahvaltı sonrası ve akşam uyku öncesi olmak üzere günde 2 defa 2 dakika boyunca dişlerin fırçalanması gerektiğini ifade eden Özal “Bir de ağız gargarası öneriyorum. Fırçaladıktan sonra, 1 dakika boyunca ağız gargarası yapılırsa çürüme ve diş eti hastalıklarında azalma olur, bu bilimsel olarak tespit edilmiştir. Hastalarımıza genelde yumuşak fırça öneriyoruz. Toplumumuzda fırça tüketimi az, diş fırçalama yetersiz. Buna mutlaka özen gösterilmeli. Ağız ve diş sağlığı konusunda ayrıca asitli içeceklerden, şekerli gıdalardan, karbonhidratlı besinlerden uzak durulmalı” diye konuştu.

 

Çürük dişlerin de ihmal edilmemesi gerektiğini, olası bir abse durumunda iltihabın tüm vücuda yayılarak diğer organlara da zarar verebileceğini hatırlatan Özal “Çürük oluşumunda hemen diş hekimine gidersek, daha ekonomik tedavilerle kurtarabiliriz. Çürükler iltihaba yol açar. Vücuda iltihap yayar bu da vokal enfeksiyon kaynağıdır. Bu diğer organlara zarar verir, kalbi, böbrekleri, gözlerimizi, kulaklarımızı etkileyebilir. Kan ve lenf yoluyla yayılır. Mutlaka tedavi edilmelidir. Gizli köklerin de vücuttan alınması gerekir cerrahi yöntemle. Gömülü dişlerin sebebi bilinmeyen baş ağrılarına yol açtığı, komşu dişlerin köklerini erittiği ve kist oluşumuna neden olduğu bilinmekte. Bunların alınması gerekir” şeklinde konuştu.

 

Çocuklarda da diş kontrollerine dikkat edilmesini isteyen Özal çocuk dişlerinin önemli olduğunu, erken çekimin sonucu, erken dişlenme ortodontik sorunlar yarattığını belirterek çocuk dişlerinin de hassasiyetle tedavisi yapılması gerektiğini kaydetti.

Diş sıkma alışkanlığı olan çocuklarda nelere dikkat edilmeli? Diş sıkma alışkanlığı olan çocuklarda nelere dikkat edilmeli?

 

 

Editör: TE Bilisim