Düzensiz adet kanamaları hakkında bilgilendirmede bulunan ve Adet kanamalarının belli bir düzende olmasının önemine dikkat çeken Op. Dr. Emine Çelik, “Adetin ilk gününden, diğer adetin ilk gününe kadar geçen süre, 21-35 gün arasın da ise bu durum normal adet döngüsüdür. Toplam kanama görülen gün sayısının 2-8 gün arasında olması normal olarak kabul edilir. Adet kanamasının; normal periyodunun dışında ağır olarak geçmesi, sık olması veya düzensiz olması, düzensiz adet kanamasıdır. Adet kanaması düzensizliklerinin yaklaşık yüzde 25’i üreme organları ile ilgili hastalıklardan kaynaklanırken, geri kalan yüzde 75’inde hormonal düzensizlikler düzensiz adet kanamasından kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

DÜZENSİZ ADET KANAMALARININ

SEBEPLERİ NELER?

Açıklamasında, ergenlik öncesi veya menopoz sonrası vajinal kanama görülmesinin mutlaka araştırılması gereken ciddi durumlar olduğunu da belirten Op. Dr. Emine Çelik, “Düzensiz vajinal kanamanın hormonal olmayan sebepleri arasında; cinsel organlarda travmaya bağlı kanama, rahim veya rahim ağzı iltihabı, rahim miyomları, adenomyozis/endometriozis hastalığı, rahim iç zarının iyi huylu veya kanser türü hastalıkları, yumurtlama problemleri, pıhtılaşma sorunu sayılabilir. Düzensiz vajinal kanaması olan kadınlar da yaş önemlidir. 40 yaş öncesi olan düzensiz kanamalar çoğunlukla hormonal nedenlerle iken, 40 yaş sonrasında hormon dışı sebepler le olma ihtimali yüksektir. Rahim içi araç kullanımı (spiral), doğum kontrol hapı ve ya aylık doğum kontrol iğneleri kullanımı da düzensiz vajinal kanama yapabilir. Gebeliğin erken dönem komplikasyonları da (düşük, dış ge belik, mol gebeliği) kanama şikâyeti yapabilir” şeklinde konuştu.

TEDAVİSİ NASIL?

Diş enfeksiyonu erken doğuma yol açabilir Diş enfeksiyonu erken doğuma yol açabilir

Adet düzensizliğinin nedeni araştırıldıktan sonra, tanıya göre tedavi uyguladıklarını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Çelik, “Adet düzensizliğinde tedavi; bu düzensizliğin sebebine, adet düzensizliğinin şekline, yaşa ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hekim muayenesinden sonra, tedavi planlanması yapılmaktadır” dedi.

Editör: TE Bilisim