Sağlıklı Yaşam Parkı’nda bir araya gelen eğitim emekçileri, gasp edilen hakları teslim edilmedikçe üretimden gelen güçlerini kullanmaya ve demokratik mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Eyleme, CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin ve yönetimi ile CHP Arsuz İlçe Başkanı Nejdet Kıyılı ve yönetimi de destek verdi. Basın açıklamasında sık sık sloganlar atılırken, emekçilerin talepleri kamuoyuyla paylaşıldı.

İSTE’de “Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz” Çalıştayı…
İSTE’de “Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz” Çalıştayı…
İçeriği Görüntüle

“Emekçi Yoksullaşıyor, Sermaye Korunuyor”

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-İş Hatay 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Kuş, gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin bir uyarı niteliği taşıdığını belirterek, taleplerin görmezden gelinmesi halinde mücadelenin büyüyerek süreceğini ifade etti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı sendikalar olarak Türkiye genelinde eş zamanlı eylem yaptıklarını dile getiren Kuş, AKP iktidarının 23 yıllık politikalarının zengini daha zengin, yoksulu ise daha yoksul hale getirdiğini söyledi. Orta sınıfın giderek yok olduğuna dikkat çeken Kuş, çalışanların yaklaşık yüzde 70’inin asgari ücretli, işçi ve memurlardan oluştuğunu ve bu kesimin açlık sınırı civarında ya da altında yaşamaya zorlandığını ifade etti.

Vergi yükünün emekçilerin sırtına bindirildiğini vurgulayan Kuş, fazla mesai yapan çalışanların hem düşük ücret aldığını hem de artan vergi dilimleri nedeniyle daha fazla vergi ödediğini belirtti. Buna karşın sermaye kesiminin çeşitli vergi avantajlarıyla korunduğunu savundu.

TÜİK Tepkisi ve Çifte Standart Eleştirisi

Konuşmasında TÜİK verilerine de tepki gösteren Kuş, açıklanan enflasyon rakamlarının halkın yaşadığı gerçek enflasyonu yansıtmadığını söyledi. Hükümetin memur maaş zamlarında TÜİK verilerini esas aldığını, ancak trafik cezaları, harçlar ve benzeri kalemlerde farklı kurumların verilerini kullandığını ifade ederek çifte standart uygulandığını dile getirdi.

Üst düzey kamu yöneticilerine önerilen seyyanen zamları da eleştiren Kuş, kamu emekçilerine kuruş hesabı yapılırken yöneticilere 30 bin TL seyyanen zam verilmesini kabul etmeyeceklerini vurguladı.

“Sarı Sendikalar” Eleştirisi

Toplu sözleşme süreçlerine de değinen Kuş, hakem heyetinin yapısının hükümet lehine olduğunu savunarak, bazı sendikaların yıllardır gerçek bir mücadele ortaya koymadan bu süreçlere dahil olduğunu ifade etti. Emekçilerin iradesinin masada temsil edilmediğini belirtti.

Egitimsen Eylem (2)Egitimsen Eylem (3)Egitimsen Eylem (1)