Pandemi süreciyle birlikte evcil hayvan besleyenlerin sayılarının arttığını söyleyen Mıstıkoğlu; “Evcil hayvan sahiplenme konusunda, İskenderun'da eskiye nazaran bayağı artış var. Pandeminin etkisi ile çocukların evde kapalı kalmalarından dolayı da evcil hayvan besleme sayısı arttı. Daha çok özen göstermeye başladılar insanlar bakımları konusunda. Daha tam yeterli olmasa da yavaş yavaş bilinçleniyorlar” dedi.
İnsanların, evcil hayvan sahiplendiklerinde, hayvanı ilk olarak veteriner hekim kontrolünden geçirmeleri gerektiğini kaydeden Mıstıkoğlu; “Kedi köpek sahiplendikten sonra ilk etapta bir veteriner hekime muayene yaptırmaları gerekiyor. Daha sonra veteriner hekim bir aşı programı, çizelgesi hazırlıyor, ona göre sistematik olarak aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Bebeklik döneminde aşılama programları var, rapel aşılarımız var. Bunları düzenli olarak zaten hekim bilgilendiriyor. İskenderun sıcak bir memleket olduğu için ayda bir iç-dış parazit aşılarını da uyguluyoruz. Hem hayvanımızın sağlığı, hem de insan sağlığı için uygulamamız şart. Son zamanlarda bulaşıcı hastalıklar bayağı yaygın gözüküyor. Kış mevsiminden ötürü solunum yolu hastalıkları fazla. O nedenle aşılama önemli. Kronik hastalıklar insanlar kadar çok fazla görünmüyor hayvanlarda” diye konuştu.
EVCİL HAYVANLARA
EV YEMEKLERİ ZARARLI!
Evcil hayvan besleyenlerin, hem kendi hem hayvanlarının sağlıkları için ilk önce temizliğe önem göstermeleri gerektiğini dile getiren Mıstıkoğlu; “Temizliğin yanı sıra hayvanlarımızın sağlıkları için beslenme çok önemli. Benim prensibim, ‘İlaca paranı verme, hastalandırma kaliteli mama ile besle!’ Bağırsağımız ikinci beynimizdir, bundan dolayı beslenme her şeyin başında geliyor. Sokak hayvanlarının da bu dünyada yaşama hakları vardır. Onları da beslemek gerekiyor ama temiz, sağlıklı bir şekilde beslemek gerekiyor. Normal ev gıdasına biz zaten karşıyız, ev yemekleri verilmemeli, kesinlikle hazır mama vermek gerekiyor. Sokak hayvanlarını da hazır, kuru mamalarla beslersek çevre kirliliğine de sebebiyet vermemiş oluruz. Ev yemekleri tuzlu, yağlı, baharatlı yiyecekler olduğu için iç organlarında hastalık yapıyor. Sağlık açısından ev yemekleri zararlıdır. Vereceksiniz yağsız, tuzsuz, baharatsız vermek gerekiyor. Şeker ömür boyu yasak zaten” şeklinde konuştu.
Öte yandan, sahiplenilen, hayvanları düzenli olarak veteriner hekimlerine götürüp kontrollerini yaptırmalarını da isteyen Mıstıkoğlu şunları söyledi: “Periyodik olarak kontrollerini yaptırırlarsa, herhangi bir hastalık barınmasını engellemiş oluruz. Köpek besleyenlere de özellikle şunu belirtmek istiyorum, hayvanların dışarıya çıkarttıkları zaman yanlarında mutlaka bir poşet olmalı. Köpekleri büyük tuvaletlerini yaptıkları zaman hemen poşetle alıp en yakın çöp bidonuna atmaları gerekiyor. Bunu düzenli olarak yapsak zaten etrafta herhangi bir kirlilik olmaz. Dışkı ile bulaşan hastalıklar vardır, kedi köpekten insana geçen hastalıklar vardır. Bunların da önüne geçmiş oluruz…”