Ağır bir nesne kaldırıldığında ya da ani hareketler yapıldığında vücudun göbek kısmında meydana gelen sancıya halk arasında göbek düşmesi adı verilir. Göbek düşmesine sebep olabilecek türlü nedenler mevcutken, hastalığın bariz belirtileri arasında vücudun değişik yerlerinde sancı, mide bulantısı vb. rahatsızlıklarının görülmesi sayılabilir.

Omurga problemlerinin, beyin anemisinin veya transvers kolonun prolapsusunun gelişimini azaltmak için çok fazla önleyici bakım uygulamamız gerekir.

 Kalın bağırsağın sağdan sola doğru uzanan kısmının latince ismi ‘‘transvers colon, enine kolon’’, enine kolan vücutta sağdan sola doğru uzanan tek organ olmaktadır. Bu sebeple yerçekimine karşı en zor durumda olan organımızdır.

 Bu sebeple bağırsağın bu kısmı yerinden ayrılıp (transvers colon prolabsusu, ülkemizde göbek düşmesi olarak bilinir), pelvik bölge dediğimiz alandaki diğer organlar üzerinde baskı ve basıncı arttırmasıyla çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır(Bernard Jensen).

İnsan dik yürüyen bir canlıdır. İç organları, genellikle bu organlar üzerindeki yerçekiminin aşağı doğru çekilmesine direnen bağ dokusu ve zarlar tarafından yerinde tutulur, ancak bazen doğuştan gelen zayıflık veya kimyasal tükenme ile birlikte enervasyon(sinirsel iletim bozukluğu) ve yerçekimi kombinasyonu, enine kolonun düşmesine(prolabsus) neden olabilir. Enine kolonun prolapsusu, yerçekiminin en sık karşılaşılan etkilerinden biridir ve bunun sonucunda pelvik bölgenin organları üzerindeki basınç etkileri, uygun şekilde önlenmezse ciddi sorunlara neden olabilir.

 Prostat, yumurtalıklara ve rahim kanallarına bası sonucu kısırlık, yumurtalıklarda kistleşme, ektopik gebelik(dış gebelik), aşırı rahim kanaması yada kanama azlığı, hemoroid(basur) idrar kesesi problemleri varis ve varikosel gibi ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

 Bağırsağın makattan önceki en son kısmı rektumdur. Rektum vücudumuzda en fazla baskıya maruz kalan organımızdır. Bu sebeple idrar ve bağırsak boşaltımını çömelerek yapılması gerekmektedir. Klozet kullanımı ile karın içi organların yerçekiminin etkisi ile oluşan basınç rektumun daha fazla basınca maruz kalmasına neden olmaktadır. Hindistan gibi bazı ülkelerde hiç klozet kullanılmadığı için basur gibi rektum rahatsızlıkları hiç rastlanmamaktadır.

Yerçekimi kuvveti, vücudun en üst kısmı olan beyin üzerinde en ciddi etkilerine sahiptir, sıvıların, özellikle kanın "yokuş yukarı" hareketini engelleme eğilimindedir ve bu etki yaşla veya hareketsiz bir meslekle daha belirgin hale gelir.

 İyi dolaşım önemli olduğu için beyne kan ve yeterli oksijen sağlamak için yeterli egzersize sahip olmalıyız. Eğimli tahta egzersizleri beyne kan getirmek için mükemmeldir. Dolaşımı iyileştirmek için sabahın erken saatlerinde yalınayak yürüyüşler yapılması önerilmektedir.(Kneipp bath ), Egzersiz ile birlikte beslenme ile zayıf çalışan bağ doku ve zarlar güçlendirilmelidir.

Yerçekimine karşı ve dolaşımı etkin hale getirmenin en iyi ilacı 5x1 namaz,(40 rekat)/gün

İlaca değil eğitime inanıyoruz.

Muğla'da HPV aşısının kapsamı genişletiliyor Muğla'da HPV aşısının kapsamı genişletiliyor

egzersiz

Editör: Halit Sapmaz