Hatay Valisi Rahmi Doğan, binlerce yıllık geçmişi ile 13 medeniyet ve 3 semavi dine ev sahipliği yapan, farklı inanışlardan ve kültürlerden insanların bir arada hoşgörü ve kardeşlik duyguları içerisinde yaşadığı kadim şehir Hatay’da yaşayan geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusa dair bir basın açıklaması yaptı.
Geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusa dair basın açıklamasında Vali Doğan, “Hatay sınır ili olması nedeniyle biraz fazla Suriyeliyi barındırmak, misafir etmek durumunda kaldı. Ancak son günlerde kamuoyunda, bir takım söylentilerle, Hatay'ın adeta Suriyelilerce işgal edildiği ve benzeri açıklamalar var. Türkiye Cumhuriyeti devletinin böyle bir şeye müsaade etmesi mümkün değil. Devlet, oluşturduğu bir takım göç politikası çerçevesinde aldığı tedbirlerle bu süreci sağlıklı şekilde yürütmeye çalışıyor. Evet göçte, göçmenden en çok Hatay olarak biz etkilendik. Ama bu yönetilemez, sürdürülemez bir süreç değil” dedi.
Hatay'ın kendi nüfusu 1 milyon 670 bin 712 olduğunu ve geçici koruma altına alınan 429 bin 121 Suriyeli olduğunu ifade eden Vali Doğan, ”Bunu bizim nüfusumuza orantılandığımızda bizim gerçek nüfusumuz içerisinde geçici koruma altına alınan kişi sayısı aslında nüfusun yüzde 20'si. Bu rakam çok abartılıyor. 'Aslında nüfusun 4'te 3'ü Suriyeli, Hatay'ın yüzde 70'i Suriyeli' diyenler var. Ancak bunlar gerçeği yansıtmıyor. Hatay'da geçici koruma altındaki Suriyeliler, kentin gerçek nüfusunun yüzde 20'si kadar. Ancak bunun yanında geçtiğimiz Aralık ayında emniyet ve jandarma birimlerimize fiilen bir sayım yaptırdık. Hanelerde sayım yaptırdık” diye konuştu.
Fiilen Hatay'da yaşayan Suriyeli sayısının 370 bin 260, bunun da il nüfusunun yaklaşık yüzde 18'i olduğunu kaydeden Vali Doğan “Buradan ayrılanlar arasında eğitim, iş, ticaret veya çeşitli sebeplerle Türkiye'nin başka illerine giden veya gönüllü olarak ülkesine geri dönüş yapanlar var. Hatay’da yeni doğan çocukların yüzde 70’i Suriyeli gibi ifadeler de gerçeği yansıtmıyor. Hatay'da nüfusunun yüzde 18'ine tekabül eden Suriyeli var. Bunlar kentteki doğum oranlarına da yansıyor. Bizim yapmış olduğumuz çalışmaya göre, son 12 aylık sürede Hatay’da 32 bin 783 doğum gerçekleşmiş. Bunlardan 22 bin 779'u Türk vatandaşlarının bebekleri, Suriyeli koruma altındaki kişilere ait doğan bebek sayısı da 10 bin. Bu rakam Hatay'da doğan çocukların yaklaşık 4'te 1'ine yakın bir rakama tekabül ediyor. Dolayısıyla öyle abartıldığı gibi 'doğan çocukların yüzde 70'i Suriyeli, 4'te 3'ü Suriyeli' ifadesi tamamen yanlıştır, çarpıtmadır” şeklinde konuştu.
Gönüllü geri dönüş çerçevesinde Türkiye'den 506 bin 280 kişi kendi hür iradesiyle ülkesine geri döndüğüne de işaret eden Vali Doğan şunları söyledi: “Bunların büyük çoğunluğu da Hatay'daki sınır kapılarından döndü. Çünkü Hatay Suriye'ye 280 kilometre sınırı olan bir il. 259 bin 086 kişisi Hatay'daki 3 sınır kapısından ülkesine dönmüş. Hatay'da suça karışan Suriyeli sayısı yüzde 4 civarındadır. Bu rakam çok düşük bir rakam. Bu suçların da çeşitlerine baktığımızda da aile içi küçük sataşmalar ve küçük adli olaylar şeklinde. Bu oran Türkiye'deki asayiş olaylarının çok çok altında bir rakam. Bu insanlar zaten koruma altındaki kişiler oldukları için, herhangi bir suça karıştıklarında sınır dışı ediyoruz. Bu çok önemli. Bunu bildikleri için çok dikkat ediyorlar. Belirlediğimiz kurallara uymaya çalışıyorlar"